Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príjmy európskych krajín klesajú, no výdavky vzrastajú
Zdielať na
Ekonomika

Príjmy európskych krajín klesajú, no výdavky vzrastajú

Zdroj: wilhei55

Európa sa naďalej zmieta vo finančnej kríze

Vývoj rozpočtov je protismerný. Ich príjmy klesajú, ale rastie potreba vynakladať viac prostriedkov na sociálnu podporu, na programy pre bankovú sféru, a v poslednom čase aj na podporu súkromných podnikov.

Tento rok bude nielen rokom hospodárskej krízy, ale aj masového znižovania ratingov krajín. Agentúra Standard & Poor's (S&P) od začiatku roka znížila bonitu Salvádora, Grécka, Maďarska, Írska, Jamajky, Lotyšska, Litvy, Macedónska, Madagaskaru, Portugalska, Španielska a Ukrajiny.

Teraz je na naklonenej rovine Veľká Británia. Agentúra jej minulý týždeň zmenila výhľad zo stabilného na negatívny. Dôvodom boli údaje o raste štátneho dlhu v rokoch 2009 až 2013. Dlh vzrastie z minuloročnej úrovne za päť rokov na dvojnásobok a dosiahne takmer 100 % hodnoty britského domáceho produktu (HDP).

Britská ekonomika je veľmi závislá na finančnom sektore a jeho prudký pokles zasiahol krajinu medzi prvými a takmer najsilnejšie. Opozícia obviňuje vládu, že svojimi silnými programami na podporu finančného sektoru zhoršuje budúce dlhové bremeno krajiny.

To, čo čaká Britániu, Španielsko už prekonalo. Jeho rating klesol na AA+. Krajina ešte stále pociťuje dôsledky krachu trhu s nehnuteľnosťami. Španielsky HDP v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška klesol o 1,9 %. Je to najhorší výsledok za posledných 40 rokov. Miera nezamestnanosti vzrástla na 17,4 %. Bez práce sú štyri milióny Španielov. V nasledujúcich 12 mesiacov bude nezamestnanosť ďalej rásť a kulminovať by mala na úrovni 20 až 22 %. Štátny rozpočet dosiahne tento rok deficit 8,3 % HDP.

Írsko podľa Európskej komisie (EK) zaznamená 9-% hospodársky pokles. V marci stratila krajina svoju bonitu AAA a jej výhľad zostáva aj naďalej negatívny. Štátny rozpočet dosiahne tento rok deficit 12 % HDP. Štátny dlh sa na budúci rok vyšplhá na 80 % HDP. Írsko potrebuje tento rok získať kapitál 25 miliárd eur (753,15 miliardy Sk), zo sumy bude z EÚ pochádzať necelá polovica. Na budúci rok si bude musieť zobrať úvery v celkovej hodnote 18,9 miliardy eur (569,38 miliardy Sk).

S&P marci znížila bonitu Maďarska na BBB- a jeho výhľad zostáva negatívny. Krajina sa vyhla bankrotu len vďaka mimoriadnej pomoci 20 miliárd eur (602,52 miliardy Sk), ktoré dostala od Medzinárodného menového fondu a EÚ. HDP Maďarska by mal byť tento rok asi o 6,7 % nižší než vlani. Ak sa prognóza naplní, bude to jeho najväčší pokles od roku 1990. Napriek úsiliu maďarskej vlády znížiť rozpočtové výdavky v tomto roku o 4,7 miliardy eur (141,59 miliardy Sk), schodok jej hospodárenia bude 3,9 % HDP. Výška štátneho dlhu dosiahne na budúci rok 83 % HDP, vlani bola o 10 % nižšia.

Pôsobenie pomoci MMF/EÚ je síce viditeľné, ale kryje len 12 % prostriedkov, ktoré Maďarsko potrebuje na refinancovanie svojich celkových finančných záväzkov.

Taliansko sa drastickým dôsledkom krízy zrejme vyhne. Jeho banky sa v porovnaní so situáciou ich medzinárodnej konkurencie držia veľmi dobre. Jeho HDP v prvom štvrťroku kleslo o 2,4 %. Naposledy zaznamenalo horší výsledok v roku 1980. Taliansky rating nie je ohrozený, ale EK konštatovala, že výška štátneho dlhu na budúci rok prekoná o 16 % hodnotu HDP. Podľa S&P vláda Silvia Berlusconiho nemá veľký priestor na finančnú podporu ekonomiky. V tomto roku obsluha štátneho dlhu pohltí 12 % rozpočtových príjmov štátu.

Nemecko je krajinou silne závislou na exporte. V prvom štvrťroku bol výkon jeho ekonomiky o 3,8 % nižší než v poslednom štvrťroku vlaňajška. Bol to najhorší výsledok od roku 1970, v ktorom sa začala viesť táto štatistika. EK očakáva, že rozpočtový deficit dosiahne tento rok 3,9 % a na budúci rok 5,9 % HDP. Nemecký štátny dlh dosiahne na budúci rok 78,7 % HDP a krajina si zachováva rating AAA, hoci je v skupine krajín s najvyššou bonitou najviac zadlžená. Podľa S&P tento rating Nemecka môže ohroziť kríza v prípade, ak bude trvať ešte dlho, alebo ak bude mať ďalšie vysoké rozpočtové deficity.

Zo všetkých krajín je v najhoršej situácii Ukrajina. Jej rating je od polovice februára CCC-, ktorý potvrdzuje, že sa štát dostal do katastrofálnej situácie. Jej problémy súvisia s prudkým poklesom priemyselných výrobkov, najmä ocele, a rozvráteným bankovým systémom. Podľa centrálnej banky krajiny ukrajinské úverové ústavy za prvé štyri mesiace tohto roka zaznamenali stratu 1,2 miliardy USD (858,86 milióna eur). Podľa najnovších údajov ukrajinský HDP za prvé štyri mesiace roka klesol o 20 %. Politické vedenie krajiny je rozvrátené, pri riešení problémov nespolupracujú najmä prezident a premiérka. S&P upozorňuje aj na vysokú zadlženosť domácností a podnikov. Pokles výkonov všetkých sektorov na Ukrajine znižuje možnosti jednotlivých subjektov získavať prostriedky na splácanie dlhov.

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Zdielať na

Najčítanejšie správy