Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podnikatelia dostávajú faktúry od pochybnej firmy
Zdielať na

Podnikatelia dostávajú faktúry od pochybnej firmy

BRATISLAVA / Viacerí podnikatelia dostali v posledných dňoch e-mail, v ktorom stálo "zaplaťte 99 eur". Platiť majú za to, že ich údaje firma zavesí na svoj portál.

Nejde pritom o prvý takýto prípad. Takýmto spôsobom sa so železnou pravidelnosťou pokúšajú podvodníci obohatiť pravidelne.

Od podnikateľov v poslednom čase žiada spoločnosť 123adresar 99 eur za zverejnenie ich údajov na svojom portáli na jeden rok. 

"Došla nám mailom faktúra za registráciu, o ktorej som vôbec nič nevedel. Rovnako bol na tom aj môj kolega," hovorí podnikateľ.

"Nekontaktovali sme ich a prišiel nám ďalší mail, kde automaticky napísali, že chcú riešiť našu sťažnosť, čo je divné, pretože od nás nikto na mail nereagoval a ani faktúru nezaplatil," dodáva.

Desať sťažností

Na túto firmu pritom Slovenská obchodná inšpekcia obdržala len za tento týždeň tridsať podnetov. "Všetky podnety, ktoré k nám prišli, postupujeme orgánom činným v trestnom konaní, pretože máme za to, že to môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu nekalých obchodných praktík," uviedla ústredná riaditeľka Nadežda Machútová.

Podľa riaditeľky je problémom, že tieto firmy si podnikateľov vyberajú zámerne, pretože ich inšpekcia nechráni, nakoľko nemá také právomoci.

Neplaťte

Odborníci radia podnikateľom takéto faktúry nezaplatiť.  "Pokiaľ si človek nič neobjedná, nič neplatiť," radí právnik Peter Kováč. "Odporúčam nereagovať a neplatiť. Neplatiť ani len zo strachu, lebo potom sa človek môže zacykliť do dlhodobého kontraktu," dodáva Machútová.

Na základe zistení televízie JOJ firma 123adresar má oficiálne sídlo v bratislavskej Rači, no v skutočnosti sa tam nenachádza.

Firma 123 adresár požaduje od podnikateľov 99 eur, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy