Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V minulom roku stíhali na Slovensku 1 114 cudzincov, právoplatne odsúdili 659 ľudí
Zdielať na

V minulom roku stíhali na Slovensku 1 114 cudzincov, právoplatne odsúdili 659 ľudí

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / V roku 2014 orgány na Slovensku trestne stíhali 1 114 cudzincov. Uvádza sa to v Správe o činnosti prokuratúry za rok 2014, ktorú zverejnila Generálna prokuratúra Slovenskej republiky. Obžalobu v uplynulom roku podali na 733 cudzincov a právoplatne ich odsúdili 659.

Najčastejšie stíhanými cudzincami boli podľa správy občania Českej republiky, 307 prípadov. Nasledovali občania Maďarska v 153 prípadoch a Ukrajiny v 149 prípadov.

Medzi stíhanými sa našli napríklad aj v 14 prípadoch občania Číny, v 13 prípadoch Turecka, dvanástich Vietnamu alebo desiatich Grécka.

Krádež, podvod, sprenevera

Najväčší počet stíhaných cudzincov bol v uplynulom roku spájaný s majetkovou trestnou činnosťou, konkrétne s trestnými činmi krádeže, podvodu a sprenevery. Podľa generálnej prokuratúry ale boli časté aj zanedbanie povinnej výživy, ublíženia na zdraví v súvislosti s dopravnými nehodami alebo trestné činy ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Vyše sto Slovákov

Naopak, z cudziny prevzali slovenské orgány v uplynulom roku 104 trestných stíhaní Slovákov alebo osôb z trvalým pobytom na Slovensku a tiež 454 trestných oznámení. Najvyšší počet prevzatých trestných konaní bol z Českej republiky (427), nasledovali Rakúsko (67) a Poľsko (21).

Trestná činnosť páchaná Slovákmi v zahraničí sa podľa generálnej prokuratúry oproti predchádzajúcim rokom nezmenila. Dominuje majetková trestná činnosť, zaznamenali ale tiež trestné činy proti životu a zdraviu, prípady lúpeží alebo nedovolenej výroby a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty.

Dva tímy

Slovensko sa v roku 2014 podľa správy podieľalo na vytvorení dvoch medzinárodných vyšetrovacích tímov. Spoločný tým s Českou republikou sa zaoberal daňovou trestnou činnosťou, spoločný tím vytvorený s Belgickom sa zameriaval na drogovú problematiku.

Naďalej bol v roku 2014 aktívny aj spoločný tím vytvorený v roku 2012 s Veľkou Britániou, ktorý má bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi. Fungovali tiež tri tímy vytvorené v roku 2013 s Českou republikou. Tímy boli vytvorené pre vyšetrovanie trestných činov úplatku, drogovej trestnej činnosti a daňovej trestnej činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy