Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slováci naleteli podvodníkovi, ktorý kšeftuje s telefónmi
Zdielať na

Slováci naleteli podvodníkovi, ktorý kšeftuje s telefónmi

BRATISLAVA / Virtuálny svet ponúka podvodníkom rôzne možnosti, ako oklamať naivných ľudí. Najčastejšie to skúšajú s mobilmi a počítačmi. K výhre vraj stačí, ak návštevník lajkne stránku a príspevok zdieľa. Ak máte pocit, že ste sa stali obeťou podvodu, podajte trestné oznámenie.

"Prebiehalo to tak, že stránka urobila live stream, čo je živé vysielanie a vyžrebovali ma tam. Písali mi, že som vyhrala počítač a ak ho chcem, mám im poslať 9 eur na kuriéra. Dali mi číslo účtu," opisuje svoju skúsenosť Dorota.

Správa za 18 eur

Správcovi stránky mali ľudia posielať peniaze na účet v slovenskej banke. O peniaze však mali prísť aj iným spôsobom - údajne ich žiadal, aby potvrdili svoju totožnosť a súhlas s výhrou odoslaním správy na špeciálne číslo. Správa v priemere stála 18 eur.

Policajt alebo prokurátor

"Podozrenie zo spáchania trestného činu môže občan oznámiť orgánom činným v trestnom konaní, ktorými sú policajt a prokurátor," informuje hovorca prezídia Martin Wäldl.

A tak by mali urobiť všetci, ktorí majú pocit, že sa stali obeťou podvodu. "V prípade, ak sa občan chystá podať trestné oznámenie, je lepšie ak tak urobí písomne alebo ústne. Neodporúčame odpovedať na rôzne správy, v ktorých niekto žiada o pomoc v ťažkej situácii, alebo niekto vyhral. Vo väčšine prípadov ide o podvod," pokračuje Wäldl.

O podvode spracoval reportáž redaktor Juraj Hajdin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy