Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Z nemocnice ju poslali domov, o pár hodín na to zomrela
Zdielať na

Z nemocnice ju poslali domov, o pár hodín na to zomrela

BRATISLAVA / Utrápený Petar Petrov z obce Most pri Bratislave prišiel minulý týždeň o manželku Veroniku. Tú niekoľko mesiacov trápili ukrutné bolesti hlavy. A napriek tomu, že ju niekoľkokrát prehliadli lekári i zdravotní záchranári, odborné vyšetrenie hlavy v nemocnici prišlo už príliš neskoro.

"Neviem, čo budem robiť. Nemám chuť ani žiť. Budem sa snažiť pomôcť aspoň našej dcére. My sme mali neskutočnú lásku," hovorí zronený manžel zosnulej. 38-ročnej Veronike začali vážne zdravotné problémy ešte koncom roka v decembri. Potom prišli dni, keď sa cítila celkom dobre. Tie ale striedali dni, kedy jej manžel musel nutne zavolať sanitku. Záchranári v tejto súvislosti prišli do obce Most pri Bratislave celkovo trikrát.

"Mala strašné bolesti hlavy. Neskutočné bolesti, tŕpnutie ruky a nevedela sa ani pohnúť z postele. Volali sme pohotovosť. Tu došli, povedali, máte panický atak, to je bežné, dýchajte do sáčku," spomína manžel Petar. O mesiac sa stav Veroniky opäť zhoršil. Išli preto k obvodnej lekárke. Tá jej povedala to isté. Silnú bolesť hlavy si podľa manžela celé týždne tlmila liekmi na to určenými. Až prišiel pondelok minulý týždeň. Veronika v noci 20-krát silno zvracala.

"Ja som sa bál, aby sa neotrávila. Hneď som volal na tiesňovú linku," uvádza manžel. Sanitka aj prišla a odviezla ju do nemocnice v Ružinove. Odtiaľ Veroniku ale prepustili krátko pred piatou hodinou ráno. Celú cestu domov opäť zvracala. Manžel jej odbehol niečo kúpiť a už ju našiel na zemi. "A hovorila zomieram, zomieram. Hovorím - zlato, volám sanitku. Nie oni mi nič nepomôžu, ja zomieram," pokračuje Petar Petrov. Sanitka tak prišla po pár hodinách znova. Veroniku odviezli späť do nemocnice.

"Vybrali ju na stoličke zo sanitky a ona sa držala hlavy. A medzi tým odpadla do bezvedomia. Hľadali prístroje na oživenie. Nevedeli desať minút nájsť prístroj," hovorí nahnevaný manžel.

CT až neskoro odhalilo, že Veronika mala na mozgu cystu 

To už ale bolo pozde. Veronika upadla do bezvedomia a nastala mozgová smrť. A za krátky čas odišla úplne. Otázne je, kde nastala chyba. Kontaktovali sme aj obvodnú lekárku, tá ale nereagovala.

Nemocnica v Ružinove argumentuje tým, že urobili všetko, čo bolo treba. "Pacientka k nám bola privezená v ranných hodinách 30.4., kedy sa sťažovala na bolesti brucha, zvracanie po požití hríbovej polievky. Kedy jej boli na základe jej uvádzaných ťažkostí realizované všetky potrebné vyšetrenia a bola jej podaná infúzia. Po podaní infúzie uvádzala, že sa cíti lepšie a tak bola prepustená domov," uvádza hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Podľa univerzitnej nemocnice sa pacientka sťažovala na bolesti hlavy až pri druhom príjme. A vtedy ju museli už resuscitovať. Následne ju previezli na ARO, kde jej robili ďalšie vyšetrenia. "Ktoré preukázali obštrukčný hydrocefalus spôsobený malou cystou. Pacientka dostala komplexnú liečbu na opuch mozgu. Žiaľ jej prognóza bola nezlučiteľná zo životom. Pacientka nebola nikdy liečená na bolesti hlavy, napriek tomu, že sa opakovane sťažovala svojej obvodnej lekárke," pokračuje Kliská. 

V prípade pochybností o tom, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne, treba podať podnet

"Vie sa obrátiť na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. A na základe jeho podnetu, to znamená informácií, ktoré dodá, ktoré rozporuje, úrad vykoná dohľad," informuje predseda úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič. Na to má úrad 9 mesiacov, výnimočne rok. "Pokiaľ by sme sa od príbuzného dostali k informáciám, ktoré sú naozaj zreteľa hodné, tak môžeme urobiť kontrolu nielen u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, ale aj ambulantnej zdravotnej starostlivosti," dodáva Palkovič.

Manžel zosnulej je rozhodnutý, bude bojovať do konca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy