Skoro jasno
16°
Bratislava
Nepríjemní pacienti a nápor v ambulanciách: Zrušenie zubných benefitov vyvolalo rozruch
Zdielať na

Nepríjemní pacienti a nápor v ambulanciách: Zrušenie zubných benefitov vyvolalo rozruch

BRATISLAVA / V zubných či ortodontických ambulanciách v týchto dňoch zvonia telefóny takmer nepretržite. Môže za to zrušenie zubných benefitov. Poisťovne ich budú preplácať iba do konca apríla. Lekári hovoria o nevídanom nápore. Pacienti sa na poslednú chvíľu snažia dostať aprílový termín a využiť poslednú možnosť čiastočného preplatenia zákroku.

"Veľa pacientov si na tieto benefity zvyklo, škoda, že sa zrušili," povedala čeľustná ortopédka Lucia Richterová. Ďalší odborník, Ľudovít Richter, s jej slovami súhlasí. "Ľudia chodili častejšie," dodal. To, že benefity končia zaskočilo tak pacientov, ako aj lekárov. "Som z toho nepríjemne prekvapená," uviedla Richterová. Pacienti teraz tlačia na zubné ambulancie, aby im dali termín ešte do konca apríla.

"Predĺžili sme ordinačné hodiny, aby sme vyhoveli pacientom," dodala čeľustná ortopédka. V Bánovciach nad Bebravou zažívajú zubné ambulancie nápor. Pacienti rušenie benefitov nepotešilo. Zisťovali sme, ako to vyzerá v Banskej Bystrici. "V našej ambulancii sme zaznamenali zvýšený dopyt ľudí, ktorí sa chcú objednať na poslednú chvíľu," povedal zubný lekár Pavel Lesay. 

Podľa Ministerstva zdravotníctva počet preventívnych prehliadok nerastie

"Sú to desiatky telefonátov denne, pacienti sú až nepríjemní, nevieme im vyhovieť," dodal prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti Marian Sabo. Zohnať termín na poslednú chvíľu je nereálne. "Vnímame to negatívne, ovplyvní to rozpočty pacientov, ktorí s tým dlhodobo rátali," uviedol Sabo. Podľa ministerstva zdravotníctva poskytovanie zubných benefitov neprináša v oblasti prevencie požadovaný efekt.

"Počet preventívnych prehliadok u zubárov posledné roky nerastie napriek tomu, že zdravotné poisťovne na tento benefit v roku 2023 minuli viac ako 45 miliónov eur," znelo stanovisko Ministerstva zdravotníctva. Lekári ale tvrdia opak a dúfajú, že ľudia budú o svoje zuby dbať aj po zrušení benefitov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy