Jasno
33°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Druhý deň prezidentky na Ukrajine. Navštívila kontajnerové mestečko
Zdielať na

Druhý deň prezidentky na Ukrajine. Navštívila kontajnerové mestečko

ČERNIHIV / Prezidentka Zuzana Čaputová aj dnešok strávila na Ukrajine. Z tejto cesty si ako spomienku prinesie črepinu z rakety, ktorá nedávno dopadla na Černihiv. Aj do tohto mesta prúdi humanitárna pomoc zo Slovenska. Mimoriadne dojímavé boli príbehy, ktoré jej rozprávali obyčajní ľudia z mestečka presídlencov.

​Mestečko je určené pre ľudí z oblasti Černihivu, ktorí prišli o svoje domovy. V tomto mestečku žijú presídlenci z tunajšej oblasti, ale aj pohraničných území a vlastne z celej Ukrajiny. Spoločným znakom ľudí, ktorí tu bývajú a ktorí sem prišli je jedno - "Som z Bobrovice, tu neďaleko. Nám rozbombardovali oba domy. Na 100 %. Dali nám kontajnery a tu žijeme už 2 roky," uviedol jeden z obyvateľov.

Kontajnery na mestečko darovali Poliaci. Slováci prispeli inou veľmi dôležitou vecou, klimatizačnými zariadeniami. Bývať bez nich v takýchto obydliach, v lete by bolo ťažké. Zuzana Čaputová pri svojej poslednej návšteve na Ukrajine vo funkcii prezidentky priniesla taktiež dar, 61 humanitárnych balíčkov. "V tejto oblasti je Slovenská stopa. Slovenská stopa pomoci. Pôsobia tu viaceré mimovládne organizácie, okrem iného som dnes odovzdala humanitárnu pomoc," znelo jej vyjadrenie. 

Ešte pred návštevou modulového mestečka si prezidentka pozrela zničenú univerzitu v Černihive a taktiež hotel, kde pri nedávnom útoku raketami zomrelo 18 ľudí. "Je to oblasť, ktorá bola z dvoch tretín obsadená a poznačená vojnou. Vyše 4000 obytných domov a budov bolo poškodených bombardovaním a streľbou," povedala Čaputová.

"Do napadnutia Rusmi sme si neuvedomovali, že je to nevyhnutnosť, ale ako ukázala skúsenosť v školách musia byť bunkre. Kvôli záchrane životov," vyjadril sa gubernátor Andej Holovach.

"Keď som sa predstaviteľov tejto oblasti pýtala z čoho čerpajú nádej povedali mi dve veci. Ľudia a pomoc medzinárodného spoločenstva. To o čo tu ide je prežitie," dodáva prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy