Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Národný park Poloniny je stále bez Horskej záchrannej služby. Podľa odborníkov sa zahrávame s ohňom
Zdielať na

Národný park Poloniny je stále bez Horskej záchrannej služby. Podľa odborníkov sa zahrávame s ohňom

NP POLONINY / Turista (60) skolaboval v Poloninách. Pred rokom náš najmladší národný park prišiel zmenou zákona o Horskú záchrannú službu. Kým envirorezort za to bývalú vládu kritizuje, súčasné vedenie ministerstva vnútra zmenu zatiaľ neplánuje.

​Turista potreboval pomoc pri obci Nová Sedlica, a to v lokalite, ktorá vedie z Medovej baby na Rjabu skalu. V časoch, kým v Poloninách fungovala horská záchranná služba, by záchranárom cesta zo stanice v Zboji trvala do Novej Sedlice asi štyri minúty. Hasičom zo Sniny však trasa do Novej Sedlice zaberie minimálne 45 minút. A ďalšie nekonečné desiatky minút to sú na miesto zásahu.

"Traja príslušníci z Hasičskej stanice Snina boli vyslaní k technickej pomoci – asistencii posádke rýchlej záchrannej pomoci pri poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti," informovala hovorkyňa krajského riaditeľstva hasičov a záchranárov Miroslava Knišová. Skôr ako hasiči boli pri turistovi záchranári."60-ročnému mužovi s epileptickým záchvatom sme vyslali posádku RZP. Záchranári ho na mieste ošetrili. Transport do nemocnice odmietol," hovorí hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Petra Klimešová. To, že Horská záchranná služba v Národnom parku chýba, vnímajú aj turisti. Táto situácia je pre nich nepochopiteľná.

Horskí záchranári tu skončili po novele zákona o Horskej záchrannej službe

Bukovské vrchy zo zoznamu horských oblastí vypadli. "Rozprávame sa o rozvoji mäkkého turizmu v Národnom parku Poloniny, investuje sa tu. Tých úrazov bude pribúdať a paradoxne horská služba bola zrušená," vyjadril sa botanik Miroslav Buraľ.

Ministerstvo životného prostredia síce zrušenie kritizuje, no rezort vnútra zatiaľ zmenu neplánuje. "Ide o ďalší príklad nekompetentnosti a pokrytectva bývalej vlády, ktorá sa na jednej strane tvárila, ako podporuje rozvoj mäkkého turizmu v Národnom parku Poloniny a na druhej strane hazarduje s bezpečnosťou návštevníkov a znižuje ich komfort pri návšteve jedného z najexponovanejších území Polonín," tak znie stanovisko ministerstva životného prostredia. "Sme otvorení diskusii, avšak zatiaľ sa o Poloninách nerokuje. Pomoc turistom v prípade potreby poskytujú zložky Integrovaného záchranného systému," uvádza hovorca ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

Turistov tieto končiny Slovenska napriek tomu lákajú

Napriek nedostatočnej bezpečnosti turisti nešetria slovami chváli, "úžasné, krásna oblasť jazdíme veľa rokov na hrebeňovky. Táto oblasť je jedna z najkrajších z pohľadu krajiny, nie sú tu žiadne davy turistov."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy