Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Lekári chcú kratšiu pohotovosť, slúžiť chcú len do desiatej
Zdielať na

Lekári chcú kratšiu pohotovosť, slúžiť chcú len do desiatej

BRATISLAVA / Téma lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) sa opätovne dostáva do popredia, nateraz sa ju rozhodla otvoriť Slovenská lekárska komora (SLK). Podľa nej je už zmena organizácie pohotovosti nevyhnutná, prichádza s návrhom skrátiť LSPP do 22. hodiny.

Nejde o nový návrh, takúto požiadavku vzniesla v minulosti aj Asociácia súkromných lekárov. Členka prezídia SLK Zuzana Teremová, však poukazuje na to, že komora sa na problematiku pozerá komplexne.

"Pozeráme sa na to z pohľadu nielen lekára ako takého, ktorý nechce slúžiť v noci, ale pozeráme sa na to z pohľadu pacienta, z pohľadu toho, čo to prinesie pre náhradných poskytovateľov, ktorí sa v tej sieti budú musieť v nočných hodinách uplatniť," uviedla Teremová.

Vyčerpaný doktor

Skrátenie lekárskej prvej pomoci podľa prezidenta komory Mariana Kollára ochráni ako lekára pred prepracovaním, tak i pacienta pred prípadnými neúmyselnými chybami vyčerpaného doktora. Podľa návrhu by sa pacienti od 22. hodiny až do siedmej hodiny ráno nasledujúceho dňa, obracali so svojimi zdravotnými problémami na ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.

Kollár podotýka, že po desiatej hodine večer evidujú ambulantné pohotovosti málo pacientov a v prípade závažných stavov sú aj tak odosielaní do nemocníc. Pri tých pacientoch, ktorí by neboli schopní pre svoj vážny stav prísť do zdravotníckeho zariadenia, majú zasahovať záchranky.

Teremová poukazuje na to, že v roku 2004 sa zvýšili počty staníc záchrannej zdravotnej služby trojnásobne z 90 na 270, čo v plnom rozsahu pokrýva potrebu pacientov na poskytnutie akútnej starostlivosti.

"Vďaka tomu, že bude LSPP znížená, či už záťaž pre nemocnice, alebo záťaž pre rýchlu zdravotnú službu (RZP), my považujeme za minimálnu. Jedná sa o ošetrenie jedného pacienta v tomto čase v priemere na jedno stanovište RZP", konštatuje Teremová.

Nevýhody neprinesie

Skrátenie LSPP nevýhody pacientom podľa nej neprinesie. Poukazuje na to, že technické vybavenie a personálne zabezpečenie ako záchraniek tak aj ústavnej pohotovostnej služby im dáva šancu na kvalitnejšie vyšetrenie. Pre lekárov by bol benefitom oprávnený oddych a zníženie pochybení. Podľa komory by zároveň vznikol aj priestor, aby sa pri súčasnom financovaní pohotovosti zvýšila hodinová platba lekára za odslúženú LSPP.

Návrhom sa podľa komory má odstrániť aj duplicita vyšetrení a financovania. Organizátori ušetria na energiách a zjednoduší sa prevádzka. "Organizátori majú problém s nástupom lekárov do služieb a to najmä preto, že lekári nechcú vykonávať nočnú službu. Myslíme si, že pri službe do 22. hodiny by bolo týchto konfliktov podstatne menej," dodala členka prezídia SLK.

Komora za dôležité tiež považuje to, že v noci sú nedostupné lekárne a tak ochorenia, ktoré počkajú s liečbou, počkajú aj s vyšetrením. Má za to, že v nočných hodinách by mali pacienti vyhľadať pomoc len v opodstatnených prípadoch, a teda pri náhlom zhoršení chronického ochorenia a náhlom vzniku akútneho ochorenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy