Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Americký lekár, ktorý sa nakazil ebolou, je vyliečený
Zdielať na

Americký lekár, ktorý sa nakazil ebolou, je vyliečený

NEW YORK / Americký lekár Craig Spencer, ktorý po návrate do vlasti z africkej Guiney ochorel na ebolu, sa uzdravil a teraz môže opustiť nemocnicu na Manhattane, kde sa liečil.

Testy podľa odborníkov ukázali, že Spencer už v krvi nemá nebezpečný vírus. Ten u neho zistili 23. októbra, teda len niekoľko dní potom, čo sa vrátil z Afriky, kde ako člen tímov organizácie Lekári bez hraníc pomáhal s liečbou nakazených ebolou.

Karanténa

Správy o Spencerovom nakazení vyvolali obavy z možného šírenia infekcie. Guvernéri štátov New York a New Jersey v reakcii na to vyhlásili povinnú karanténu 21 dní pre všetkých zdravotníkov, ktorí sa do USA vracajú z humanitárnych misií proti ebole. K nim sa následne pridalo niekoľko ďalších štátov.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a vnútorné krvácanie. Zatiaľ proti infekcii neexistuje žiaden schválený liek ani vakcína, niekoľko nádejných preparátov však lekári testujú.

Podľa WHO sa ebolou nakazilo už viac než 13 000 ľudí a zhruba 5 000 už chorobe podľahlo. Takmer všetky prípady úmrtia pripadajú na Sierru Leone, Guineu a Libériu.

Nejde o prvý prípad človeka, ktorý vyhral boj s ebolou. Americká sestrička sa nakazila od pacienta. "Amber a celá rodina sú bez seba nadšením z posledných správ o jej zdravotnom stave, uviedla jej matka Debra Berry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy