Oblačno
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Českú republiku vydierajú neznámi páchatelia, hrozia rozšírením eboly
Zdielať na

Českú republiku vydierajú neznámi páchatelia, hrozia rozšírením eboly

PRAHA / Polícia vyšetruje pokus o vydieranie Českej republiky. Neznámi páchatelia sa vyhrážajú rozšírením vírusu eboly na verejných miestach. Totožnosť páchateľov nie je známa.

Námestník policajného prezidenta Zdeněk Laube uviedol, že hlavným cieľom páchateľov je vyvolanie paniky. Hrozí im až dvanásť rokov väzenia. "Spravíme všetko pre to, aby sme ochránili verejnosť," vyhlásil Laube. 

Na prípade pracuje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), v pondelok o ňom rokovala aj vláda. Podľa šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu sú páchatelia veľmi sofistikovaní a používajú sofistikované spôsoby komunikácie a dokumentácie. Polícia vec kvalifikovala ako vydieranie, ale aj ako obecné ohrozenie.

Nereálna hrozba?

Podľa hlavného hygienika Českej republiky Vladimíra Valentu je šírenie eboly v podmienkach tejto republiky málo pravdepodobné. "Získanie vírusu, jeho transport, efektívne šírenie iným spôsobom ako priamym kontaktom s chorým človek alebo jeho tekutinami je málo reálne. Hygienické podmienky v Českej republike, klimatické podmienky, úroveň epidemiológov i úroveň zdravotníckych zariadení v podstate vylučujú masívne šírenie eboly. Na izolované prípady sme pripravení," vyhlásil.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Doposiaľ proti nemu neexistuje schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť na nákazu je vysoká. Ebola sa prenáša priamym kontaktom s telesnými tekutinami nakazených a doposiaľ sa ňou už údajne nakazilo viac ako desaťtisíc ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy