Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nominácia Štefana Harabina do súdnej rady polarizuje poslancov
Zdielať na

Nominácia Štefana Harabina do súdnej rady polarizuje poslancov

BRATISLAVA / Zdá sa, že voľba Štefana Harabina stranou SNS do súdnej rady môže rozhnevať koalíciu. Tomu nepridáva ani veľký záujem Andreja Danka o stoličku predsedu parlamentu. Hlas totiž v tom nechce ustúpiť. V kuloároch sa tak skloňuje opozičné KDH ako možná náhradná koaličná strana. A koaliční poslanci nomináciu SNS otvorene kritizujú.

"Pre pokoj v justícii, si myslím, že táto nominácia nie je správna. Obzvlášť spôsobom takým, ako bola oznámená zo strany partnera SNS, čiže cez médiá. Takéto vážne nominácie by mali prebehnúť na koaličnej rade, aby takýmto nepríjemným situáciám sa mohlo predísť," uvádza poslanec NR SR Richard Glück.

"Štefan Harabin, je to osobnosť, ktorá veľmi polarizuje spoločnosť. V tak vážnom orgáne ako je súdna rada by mal byť človek, ktorý tie vášne upokojí, a nie bude nejakým spôsobom ešte vzbudzovať," vyjadril sa poslanec Samuel Migaľ. "Problém Štefana Harabina je forma nie obsah. Štefan Harabin je veľmi múdry človek, ale nesúhlasíte s formou ako to robí. Tá jeho forma je neudržateľná," povedal Robert Fico.

Štefan Harabin bol nominovaný na jedno z dvoch uvoľnených miest v súdnej rade. Minulý týždeň totiž poslanci zahlasovali za odvolanie Jána Mazáka a Andreja Majerníka z funkcií členov súdnej rady. SNS za svojou voľbou stojí.

"SNS nestrieľa do vetra a pokiaľ viem v koalícii je to tak, že sme si zodpovední za svoje personálne nominácie. Ja nekritizujem nominantov Hlasu a Smeru a ja verím, že oni budú rešpektovať našu nomináciu," vysvetlil Andrej Danko. "Snáď sa nebudeme my hádať vo vládnej koalícii ohľadne člena súdnej rady. Tak sa na niečom dohodneme," pokračuje Fico.

Svoje si k tomu povedal aj sám Harabin

"Keď títo dvaja členovia vládnej koalície sa záhadne boja mojej účasti v Súdnej rade, to znamená len a len to, že chcú takú Súdnu radu, ktorá bude politicky presadzovať dodržiavanie zákona iba voči narušovateľom zo strany opozície, ale nie aj zo strany koalície," uviedol Harabin na sociálnej sieti.

Tvrdo proti je aj opozícia

"Že by Štefan Harabin mohol byť v súdnej rade? To je úplne absurdné. On je naozaj predstaviteľom toho najtemnejšieho obdobia súdnictva na Slovensku," vyjadrila sa poslankyňa PS Lucia Plaváková. "Je to jednoznačne zlý návrh. Štefana Harabina určite nepodporíme, vrátili by sme sa do minulosti" pridáva sa poslanec KDH Marián Čaučík. "Pán Harabin naozaj nemôže zastávať takúto pozíciu. Veď je to človek, ktorý je zodpovedný za absolútny rozklad súdnictva a spravodlivosti za Mečiara," uvádza Branislav Gröhling. 

Okrem toho k napätiu v koalícii môže dopomôcť aj neobsadené kreslo predsedu parlamentu. Hlas trvá na tom, že táto stolička patrí im. A aj Smer hovorí, že treba rešpektovať koaličnú zmluvu. "Nič sa nemení, strana Hlas SD je stranou, ktorej patrí z koaličnej zmluvy post predsedu NR SR. Nevidím žiadne dôvody na to, aby sa to menilo," konštatuje Migaľ, zároveň dodáva, že ho mrzí, že KDH nie je vo vláde. 

Budúce fungovanie v parlamente môžu zamiešať aj výsledky eurovolieb. A v tejto súvislosti sa v kuloároch skloňuje opozičná KDH ako možná náhradná koaličná strana. "Ja stranu KDH vnímam ako partnera. Hodnoty, ktoré KDH by mala mať, sú hodnoty veľmi podobné tým našim hodnotám. Čiže ja som trošku aj prekvapený z toho, akým spôsobom sa KDH priklonilo ku tomu PS-ku," čuduje sa Glück.

Naopak poslanec KDH Marián Čaučík v tom má jasno: "Určite nie, KDH je hodnotová strana. A je dôležitý pre nás aj obsah zákonov a politiky, ale aj spôsob, ako sa tá politika vykonáva. Za toho pol roka, myslím že bolo veľa dôkazov o tom, že my by sme nevedeli s vládnou koalícou fungovať."

Súvisiace články