Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na Slovensku sa budú rušiť detské pohotovosti. Skracujú sa aj ordinačné hodiny
Zdielať na

Na Slovensku sa budú rušiť detské pohotovosti. Skracujú sa aj ordinačné hodiny

SLOVENSKO / Primátori z 15 miest, kde budú zrušené detské pohotovosti, dnes akceptovali dôvody pre ich zrušenie. Súčasne tam ale bude každý pracovný deň jeden z miestnych pediatrov vo svojej ambulancii aj poobede do 18.-tej a rodičia k nemu budú môcť prísť s dieťaťom, aj keď nie je ich pediatrom. Ďalšou s tým súvisiacou zmenou je skrátenie ordinačných hodín všetkých detských pohotovostí na Slovensku.

​Zmena navrhovaná ministerkou prinesie skrátenie ordinačných hodín všetkých detských pohotovostí z 22:00 na 20:00. Ale prinesie aj to, že každý jeden pediater bude musieť ordinovať každý pracovný deň a jeden deň v týždni až do 18-tej. "To bude ako pozmeňujúci návrh a v účinnosti bude od 1.7.2024," informuje ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Toto je riešenie aj pre 15 primátorov miest, v ktorých v júli a v novembri zrušia detské pohotovosti a za pohotovosťou budú musieť dochádzať ďalej. No po vyše 2-hodinách rokovania chápu dôvody. "Zachraňujeme zvyšky systému, ktorý nám kolabuje, lebo dneska sme sa dozvedeli, že každým rokom nám klesá počet pediatrov," vyjadril sa Jozef Božik. V každom z 15 miest, kde bude v júli a novembri zrušená detská pohotovosť sa nájde päť pediatrov, ktorí počas týždňa budú ambulovať až do 18:00.

To všetko sa deje najmä preto, lebo starší pediatri nevládali slúžiť pohotovostné služby a radšej zo systému odišli. Súčasťou opatrení, ktoré majú stabilizovať starších pediatrov, ale aj získať nových sú zmeny v rezidentskom programe aj prechod niektorých kompetencií z lekára na sestru.
"V súčasnosti máme na Slovensku asi 1100 000 detí a o tieto deti sa v súčasnosti stará asi 930 pediatrov. Priemerný vek týchto pediatrov 60 rokov. V systéme ich chýba asi 250 a kým prídu noví bude to trvať 10 rokov," uvádza hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy