Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Skrátené lehoty pre výruby stromov: Príležitosť alebo hrozba pre slovenské lesy?
Zdielať na

Skrátené lehoty pre výruby stromov: Príležitosť alebo hrozba pre slovenské lesy?

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia predloží pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorý má umožniť jednoduchší výrub stromov. Štátna ochrana prírody sa bude môcť vyjadriť, či je na danom území biotop, ktorý treba chrániť. Bude mať na to 15-dňovú lehotu.

​​Až 200-tisíc hektárov pôdy mali stratiť slovenskí poľnohospodári zalesňovaním alebo náletmi. Doterajšie povoľovanie týkajúce sa čistenia pozemkov od náletových drevín je podľa nich zdĺhavé a finančne náročné. "Predtým sme 10 rokov skúšali vybaviť povolenia, čo bolo nemožné, lebo furt sa niekto do toho odvolal a ten proces trvá desať rokov," uviedol poľnohospodár Martin Malatinec. "Poľnohospodár je najlepší ochranca pôdy, pretože my skutočne máme nastavené prísne podmienky. Či už zo strany európskych predpisov alebo našej legislatívy," zhodnotil Miroslav Štefček podpredseda SPPK.

"Návrh zákona má spôsobiť to, že sa tieto plochy - na ktorých budeme vedieť chovať, pestovať, obhospodarovať - budú zväčšovať a tým pádom sa bude zväčšovať aj podiel produkcie slovenských potravín a produkcie aj z pohľadu živočíšnej výroby," priblížil Richard Takáč minister pôdohospodárstva.

Nová legislatíva má umožniť rýchlejšie čistenie pozemkov. Na stole je už aj pozmeňujúci návrh k zákonu, podľa ktorého bude mať Štátna ochrana prírody mať 15 dní na to aby sa vyjadrila, či je na danom území biotop, ktorý treba chrániť. "To znamená, že urobíme tu akoby povinnosť, aby boli aj poľnohospodári upozornení, že dávajte si pozor, tu je niečo vzácne. Ale z tohto dôvodu, chcem povedať, mimo správneho konania. Ak sa nevyjadria do 15 dní, považuje sa to za pozitívne stanovisko," uviedol Tomáš Taraba, minister životného prostredia.

​Opozícia či ochranári už ale vyjadrili obavy z masívneho výrubu drevín. "Uľahčuje výruby drevín aj v národných parkoch a uľahčuje napríklad aj výruby brehových porastov, ktoré majú veľmi dôležitú funkciu aj z hľadiska protipovodňovej aktivity," vysvetlila Tamara Stohlová, poslankyňa NR SR. "Ak sa schváli v parlamente, tak ja osobne si budem musieť myslieť, že máme nepríčetných poslancov, ktorí sa vyhovárajú na medveďov a idú rúbať stromy za miliardu," podotkol ochranár Juraj Lukáč.

​Podľa ministra budú poľnohospodári povinní pozemky čistiť. "Kto to nedá do poriadku, štát sa tomu už po 20 rokoch nebude prizerať, budú niesť sankčné náklady," uzavrel Taraba.

Súvisiace články