Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Za sterilizáciu dostanú ženy v Indii autá
Zdielať na

Za sterilizáciu dostanú ženy v Indii autá

Zdroj: ISIFA/ilustračná

DILLÍ / Osem žien zomrelo a viac než 60 ďalších bolo hospitalizovných v centrálnej časti Indie potom, čo podstúpili sterilizáciu v rámci verejného programu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Podľa miestnych úradníkov ženy v sobotu hromadne podstúpili zákrok v "sterilizačnom tábore", ktorý pre ne nachystala vláda štátu Čhattísgarh. Mnoho z hospitalizovaných je vo vážnom stave a nie je vylúčené, že bilancia obetí bude ešte stúpať.

Operoval jeden chirurg

Už krátko po zákroku sa ale ženy začali cítiť zle. "Zažívali prudký pokles krvného tlaku, zvracenie a ďalšie symptómy," povedal agentúre AFP vládny činiteľ Čhattísgarhu. Sterilizačný tábor bol podľa jeho slov súčasťou vládneho programu plánovaného rodičovstva.

Televízne zábery ukázali ženy, ktoré na nosidlách prinášali do nemocnice znepokojení príbuzní. Podľa indického magazínu Indian Express všetky ženy operoval počas zhruba päťhodinového operačného maratónu jeden chirurg a jeho pomocník.

Za sterilizáciu auto

"Nedošlo k žiadnemu zanedbaniu povinností. Ide o skúseného lekára. Budeme túto udalosť vyšetrovať," citoval časopis zdravotných činiteľov.

Hromadné sterilizácie sa pravidelne organizujú na pár miestach Indie a niektoré štáty ženám, ktoré tento zákrok podstúpia, ponúkajú také výhody, ako je auto či rôzne domáce elektrospotrebiče.

India má v súčasnosti asi 1,25 miliardy obyvateľov a počas 20 rokov by sa mohla stať najľudnatejšou krajinou sveta. Teraz je na prvom mieste Čína.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy