Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Do Trestného zákona sa dostal nový trestný čin - nedobrovoľné zmiznutie
Zdielať na

Do Trestného zákona sa dostal nový trestný čin - nedobrovoľné zmiznutie

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Vláda v stredu odsúhlasila ratifikáciu Medzinárodného dohovoru OSN o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím. Zákon bude chrániť občanov pred štátnym terorom

Pozbavenie slobody

Dohovor obsahuje definíciu skutkovej podstaty trestného činu nedobrovoľného zmiznutia, ktorý je v ňom považovaný za zločin proti ľudskosti.

V dohovore sa za nedobrovoľné zmiznutie považuje zadržanie, väzba, únos alebo iná forma pozbavenia slobody. Platí to však len v prípadoch, ak sa konania dopustili zástupcovia štátu, osoby alebo skupiny osôb, ktoré konajú s poverením, za podpory alebo s tichým súhlasom štátu.

Vo svojej preambule dohovor odkazuje najmä na Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach a Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach, ako aj medzinárodné zmluvy z oblasti medzinárodného humanitárneho práva a medzinárodného trestného práva.

Mimo ochrany zákona

Ďalšou podmienkou je, že po zmiznutí odmietajú potvrdiť pozbavenie slobody alebo zatajujú osud či miesto pobytu zmiznutej osoby. To má za následok, že daný človek je postavený mimo ochrany zákona.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dohovor 26. septembra 2007 v New Yorku na 62. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Kabinet odporúča parlamentu vysloviť súhlas s dohovorom a rozhodnúť, že je to medzinárodná zmluva, ktorá má prednosť pred zákonmi. V prípade súhlasu Národnej rady by mal dohovor ratifikovať prezident.

Krajina si plní záväzky

Dohovor je v súlade so zahraničnopolitickými záujmami Slovenska, ako aj s medzinárodnoprávnymi záväzkami našej republiky. Je taktiež v súlade so zásadami Charty Organizácie Spojených národov, týkajúcimi sa viery v ľudské práva, rovnosti práv mužov a žien a veľkých i malých národov, ako aj so záujmami Európskej únie a princípmi Rady Európy.

Dohovor k 15. aprílu 2014 podpísalo 93 členských štátov OSN a jeho zmluvnou stranou je 42 štátov. Tento pripravovaný víta aj opozícia. "Sme radi, že Slovensko je krajina, ktorá plní svoje záväzky," povedal poslanec SaS Martin Poliačik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy