Polojasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Viac ako 120-tisíc prihlášok na stredné školy: Záujem o remeslá klesá, záujem o gymnáziá rastie
Zdielať na

Viac ako 120-tisíc prihlášok na stredné školy: Záujem o remeslá klesá, záujem o gymnáziá rastie

BRATISLAVA / Začali sa prijímačky na stredné školy. Aj tento rok je najväčší záujem o gymnáziá a stredné odborné školy. Remeselné odbory ťahajú za kratší koniec. Malý nárast nárast vidno akurát pri duálnom odbornom vzdelávaní.

Pri pohľade na vývoj počas desiatich rokov jasne vidno ako podiel študentov gymnázií pomaly stúpa a študentov stredných odborných škôl zase ubúda. Tento trend potvrdzujú aj úplne aktuálne čísla. 

"Dnes to mali tie deti najťažšie, pretože neskúša sa klasická matematika a slovenčina. Preverujú sa tie predpoklady - či už sú to všeobecne študijné alebo jazykové," priblížil Pavel Sadloň, riaditeľ Gymnázia na ulici Ladislava Sáru. Najväčší záujem detí stále ostáva o gymnáziá, či už 8-ročné alebo 5-ročné bilingválne. Podľa riaditeľa jedného z nich je to aj tým, že deti v tomto veku sa ešte nevedia rozhodnúť, čím by chceli byť. "Záujem je skutočne veľký o gymnáziá, ale je to asi dané tým, že tie gymnázia sú univerzálnou strednou školou a trošku pomáhajú odďaľovať to rozhodovanie," vysvetlil Sadloň.

Stredné odborné školy posúvajú nedostatok absolventov

Na druhej strane ale na trhu práce veľmi chýba odborná kvalifikovaná pracovná sila. Stredné odborné školy posúvajú nedostatok absolventov. "Aktuálne by sme privítali ešte väčší záujem žiakov a študentov o elektrotechnické odbory. Lebo ten počet, ktorý je voľne dostupný na trhu, nezodpovedá požiadavkám, ktoré máme v priemysle. Konkrétne u nás v automobilovom priemysle," uviedla Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia

Aj pre tento stav má automobilka Wolkswagen personálny podstav. "Aktuálne akútne hľadáme približne 200 nových zamestnancov s elektrotechnickým vzdelaním. Avšak títo na trhu chýbajú," informovala Kovarovič Makayová. Dôležitým faktom je však aj to, ktoré profesie mladí ľudia najviac vyhľadávajú. "Najčastejšie reagujú tí absolventi so stredoškolským vzdelaním na pracovné pozície predavač, pracovník vo výrobe alebo strojník," priblížil Martin Menšík, Alma Career Slovakia.

Na Slovensku ale stále platí, že oveľa viac ľudí ako potrebujeme, má ukončené vysokoškolské vzdelanie. Preto ho v praxi nie vždy uplatnia. "Až 72 percent našich kandidátov s vysokoškolským vzdelaním reagovalo na pracovné pozície s požiadavkou stredoškolského vzdelania," uviedol Menšík.

Záujem o duálne vzdelávanie rastie

Napriek tomu, že záujem o stredné odborné školy je oveľa nižší, pri duálnom vzdelávaní je počet prihlášok od deviatakov každý rok vyšší. "Nesmierne sa tešíme priazni, záujmu o štúdium v duálnej akadémii. A teším sa aj kvôli tomu, že rastie popularita duálneho vzdelávania," povedala Natalia Segura z Duálnej akadémie.

Na škole ponúkajú množstvo odborov v oblasti elektrotechniky. "Na tie, ktoré sa zameriavame, môžeme povedať, že sme zaznamenali aj dvojnásobný nárast pri niektorých odboroch. To je predovšetkým práve ten mechanik, elektrotechnik a odborný informatik," priblížila Segura. A tento rok na poslednú chvíľu stihli otvoriť novinku - bilingválne technické lýceum. "Napriek tomu, že ten čas bol veľmi krátky, tak tie prihlášky sa chrlili. Tešíme sa z toho, že to bol dobrý krok," zhodnotila Segura.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy