Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trestné právo pod lupou. Chystajú sa veľké zmeny...
Zdielať na

Trestné právo pod lupou. Chystajú sa veľké zmeny...

Ministerstvo spravodlivosti plánuje rozsiahle zmeny v trestnom práve. Ide pritom zrejme o najväčšie zmeny od roku 2005. Na novelizácii budú pracovať dve odborné komisie, ktorých členovia sú zo všetkých dotknutých oblastí. Tomáš Borec im vo štvrtok odovzdal menovacie dekréty.

Proporčnosť medzi trestami

Spravodlivejšie udeľovanie testov a zdokonalenie trestného konania. Aj toto má patriť do novelizácie Trestného poriadku a Trestného zákona. V oboch odborných komisiách majú zastúpenie viaceré zložky justície ako sudcovia, prokuratúra, advokáti, ministerstvo spravodlivosti aj polícia. Návrhy noviel by mali predstaviť v treťom štvrťroku roka 2013.

Zmeny v Trestnom zákone by mali priniesť predovšetkým lepšiu vyváženosť medzi trestami. "Pri násilnej trestnej činnosti v žiadnom prípade nechceme znižovať hranice trestných sadzieb," upozornil minister. "Pokiaľ budeme niečo meniť, tak chceme, aby nastala väčšia proporčnosť medzi násilnými trestnými činmi a ostatnými trestnými činmi." Komisia tak bude prehodnocovať tresty za prečiny, za ktoré hrozí trest najviac 5 rokov.

Rozdiel medzi dílerom a obeťou drog

Podľa ministra Borca by nemalo dochádzať k ukladaniu neadekvátnych trestov. Trendom má byť nedávno pripravená novela, ktorá rieši držanie drog. "Obetiam drog chceme podať pomocnú ruku a nie ich zatvárať do väzenia. Prísne tresty by mali byť vyhradené pre skutočných dílerov," uviedol Borec.

Zmenami sa má dosiahnuť vyšší počet udelených alternatívnych trestov a posilniť postavenie obetí trestných činov. Analyzovať sa bude aj v súčasnosti na Ústavnom súde SR napadnutá tzv. asperečná zásada, teda zostrovanie zákona pri ukladaní súhrnného trestu za viac naraz súčasne spáchaných trestných činov. "Zákon v niektorých prípadoch nevytvára dostatok priestoru na to, aby sudca mohol dostatočne zohľadniť všetky špecifiká konkrétneho prípadu a udeliť tak čo najprimeranejší trest," hovorí Borec.

Novela má riešiť aj divácke násilie

Rezort chce spolu s prokuratúrou a ministerstvom vnútra riešiť aj divácke násilie. "Futbalové štadióny by mali byť miestom, kde sa rodiny s deťmi môžu prísť pozrieť na zápas bez obáv," povedal.

Borecov rezort sa chce tiež pustiť do zmien v Trestnom poriadku. Chce nimi napríklad zabrániť, aby neboli prepúšťaní na slobodu stíhaní ľudia pre procesné chyby. "Procesný poriadok je veľmi zložitý a čím je zložitejší, tým skôr sa môže stať procesná chyba." Podľa Borca nejde vždy o úmyselnú chybu, ale na vine je často zložitý poriadok, ktorý sudca niekedy neustriehne. Novelizácia Trestného poriadku by mala tiež obmedziť možnosti obštrukcie stíhaných osôb v trestnom konaní.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy