Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Metlový zákon nebude! Práca ako trest
Zdielať na

Metlový zákon nebude! Práca ako trest

Predstavte si, že urobíte nejaký priestupok, dostanete pokutu a ani ju nemusíte zaplatiť. Na Slovensku je to možné! Stačí, ak ste oficiálne odkázaní na sociálne dávky. A teda Vám niet čo zobrať. Opozícia ale prišla s riešením. Navrhuje totiž, aby ste sa namiesto pokuty museli povinne zúčastniť na verejnoprospešných prácach.

Trikrát a dosť

Ten, kto nemá na zaplatenie pokuty, dostane metlu a reflexnú vestu. To je prípad tisícov Slovákov, ktorí môžu byť napríklad odkázaní na sociálne dávky. Ako jedni z posledných sa tak stali majiteľmi priestupkovej imunity. Jedným z nich je aj Roman, ktorý by vraj pokutu rád zaplatil. "Nie, ja chcel som zaplatiť, ale to som nemal z čoho, lebo nedostávam Ja žiadnu sociálnu dávku neberiem," hovorí.

Podľa návrhu by žiadna takáto pokuta nebola problém. Priestupca by dostal trikrát šancu nastúpiť na verejnoprospešné práce. Pokiaľ by sa mu ale zametať nechcelo, mal by už na krku marenie výkonu úradného rozhodnutia. "Čo je trestný čin s príslušnou trestnou sadzbou," tvrdí poslanec Ľudovít Kaník. "Nemôže byť to, že niekto kvôli tomu že je chudobný a že žije zo sociálnych dávok, môže páchať akékoľvek priestupky," hovorí poslanec Igor Matovič.

Povinne metly nechytia

Návrh z opozície sa ale nestretol s pochopením smerákov. Tí tvrdia, že SDKÚ s tým prišla takpovediac s krížom po funuse. "To je v zákone, už dva roky. Aký je to potom návrh, keď je to v zákone, asi sa to plánuje zaviesť do praxe," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Opozícia sa tak so smerákmi opäť nevie dohodnúť. Svoj návrh preto nakoniec tesne pred hlasovaním nečakane stiahla. Priestupcovia odkázaní na sociálne dávky tak skoro metlu do ruky povinne nechytia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy