Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Práca namiesto dávok. Aj s tým ide SaS do volieb
Zdielať na

Práca namiesto dávok. Aj s tým ide SaS do volieb

Strana Sloboda a Solidarita demonštrovala na Autobusovej stanici v Prešove jeden bod svojho volebného programu Práca namiesto dávok. Dlhodobo nezamestnaní by si tak privyrobili. Ak odmietnu, o dávky prídu...

Upratovanie a farbenie lavičiek

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál uviedol, že na prešovskej stanici a v jej okolí pracovalo okolo 50 poberateľov sociálnych dávok z piatich obcí a miest Prešovského kraja. Určili im dve eurá na hodinu, čo je prepočet sumy minimálnej mzdy. Pri upratovaní a farbení lavičiek si tak za osem hodín zarobili dlhodobo nezamestnaní 16 eur.

Išlo o ľudí, ktorí boli ochotní pracovať a sú poberateľmi dávok v hmotnej núdzi. Presadením tohto projektu do praxe by nezamestnaní urobili pre spoločnosť kus potrebnej práce a na mesiac by si zarobili 280 – 290 eur. Podbornosti TU.

„Nie je to veľa, ale je to lepšie, ako živoriť zo sociálnych dávok,“ uviedol Mihál. Navyše by mali sociálne a dôchodkové zabezpečenie. Preto strana SaS navrhuje vo svojom volebnom programe zrušiť súčasné sociálne dávky a namiesto toho ponúknuť prácu všetkým za minimálnu mzdu.

Pracovať by mohol každý

Mihál je presvedčený, že na Slovensku je práce dosť, každý, kto by chcel robiť, prácu dostane. Okrem upratovania formou verejnoprospešných prác sa pre nezamestnaných naštartovali aj nové projekty.

Do protipovodňových opatrení sa zapojilo 500 obcí a miest, kde sa podarilo vytvoriť 11 tisíc dočasných pracovných miest. Rozbehol sa projekt opravy hradov, kde si slušne zarobilo 50 ľudí. Práca pre nezamestnaných sa ponúka aj pri čistení lesov, v poľnohospodárstve pri sadení ovocných stromov.

Minister zdôraznil, že kto prácu bezdôvodne odmietne, dostane len jedno teplé jedlo denne. Pre nezamestnaných ľudí s vyšším vzdelaním bude práca pri organizovaní verejnoprospešných prác, chýbajú asistenti učiteľov, týka sa to vzdelávania detí zo sociálne vylúčených spoločenstiev z rómskych osád.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy