Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Práca za dávky? Podľa SaS za menej, ako minimum
Zdielať na

Práca za dávky? Podľa SaS za menej, ako minimum

Dlhodobo nezamestnaných poberateľov sociálnych dávok chce SaS zamestnať v rámci programu Práca namiesto dávok. Liberáli sú presvedčení, že by mali pracovať na plný úväzok. Avšak za odmenu nižšiu, ako je minimálna mzda.

Ako povedala štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová, minimálna mzda pre týchto ľudí by sa mala znížiť o 15 percent, v praxi by to znamenalo pokles z 327 na 278 eur. Z tejto sumy by zároveň platili odvody. Ak pracovať odmietnu, o dávky prídu. "Dostanú jedno teplé jedlo denne a štát za nich bude platiť odvody,“ dodala Nicholsonová.

120- tisíc miest

Zníženie minimálnej mzdy pre poberateľov dávok Nicholsonová zdôvodnila ambíciou „nekriviť trh“, keďže niektorí ľudia pracujú za minimálnu mzdu. Štát by mal podľa tajomníčky pre poberateľov dávok vytvoriť približne 120-tisíc pracovných miest.

Nicholsonová sa neobáva, že by títo ľudia nemali čo robiť. „Práce je tu veľa, je to všetko práca, ktorá sa tu nerobí, pretože ju nemá kto robiť,“ poznamenala. Ľudia by boli zamestnaní cez štátnu agentúru, ktorá by ich podľa potreby „dodávala“ tam, kde sú potrební. 

Čierna práca

Nicholsonová tvrdí, že dopad na štátne financie by bol neutrálny. Vysvetľuje to tým, že množstvo ľudí dnes poberá dávky a popritom pracuje načierno, či už doma alebo v zahraničí. „Systém by sme očistili od tých, ktorí ho dnes iba zneužívajú.“

Najvyššou prioritou SaS je znižovanie nezamestnanosti. Dosiahnuť to chce predovšetkým zlepšením podnikateľského prostredia. Postupne chcú liberáli zrušiť investičné stimuly, kým sa tak stane, chce ich poskytovať výhradne v podobe daňových úľav v regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou. 

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy