Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stalkerom odzvonilo. Prenasledovanie je trestné
Zdielať na

Stalkerom odzvonilo. Prenasledovanie je trestné

Časté darčeky, telefonáty, esemesky.. hoci to na prvý pohľad vyzerá ako začínajúci vzťah, nemusí to byť úplne tak. Práve naopak, realita môže byť až desivá. Hlavne, ak sú tieto prejavy nechcené a objekt záujmu sa stáva obeťou. Takéto prenasledovanie má aj svoj názov – tzv. stalking. A na Slovensku už na neho máme páky.

Je to trestný čin

Toto je len časť problémov, s ktorými zápasia obete nebezpečného prenasledovania. Pani Zdenka o tom vie svoje. Kým sa takzvaný stalking nestal trestným činom, prešla si peklom.  Situácia sa zmenila, až keď sa zmenil zákon a na ich prípad dohliadla prokuratúra. Podľa jej slov "už nevypisuje, neobťažuje.. už je to asi 2 mesiace, takže je pokoj..."

Neodbytný ctiteľ by už na budúci mesiac mal na súde prijať dohodu o vine a treste. Jej súčasťou by podľa našich informácií malo byť aj psychiatrické liečenie. Keď sme mu pred časom volali, svoju vinu si zrejme neuvedomoval.

Zákaz platný v celej EÚ

Súdy môžu stalkerom uložiť aj rôzne obmedzenia - napríklad akokoľvek ju kontaktovať. Európska únia pripravuje nariadenie, podľa ktorého by takýto zákaz mal platiť, aj keď obeť vycestuje do zahraničia.

V tomto roku polícia eviduje 91 takých prípadov. K objasneniu došlo v dvojtretinovej väčšine. Súdy však z tohto počtu zatiaľ právoplatne odsúdili len siedmich páchateľov. Podľa právnika, ktorý sa touto problematikou zaoberá dlhodobo, to môže byť aj pre nedostatok dôkazov a tak odporúča uchovať si každú esemesku, list či nechcený darček. Pred súdom je totiž nutné preukázať, že išlo o dlhodobé konanie a že to konanie vyvolalo obavu o život. 

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy