Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vláda odklepla bič na lekárov, búriť sa budú ťažšie
Zdielať na

Vláda odklepla bič na lekárov, búriť sa budú ťažšie

Lekári pri najbližšej vzbure to už nebudú mať také ľahké. Po prstoch im klepla vláda, ktorá na mimoriadnom rokovaní sprísnila trestný zákon. Ten by mal stanoviť trest pre každého, kto nedodrží svoje povinnosti počas krízovej situácie. A to vrátane odňatia slobody.

O sankciách za porušovanie povinností v krízovej situácii v zákone doteraz nebola ani len zmienka. Po novom by sa takýto skutok mal považovať za trestný čin.

Takto sa chce vláda vyhnúť tomu, aby by sa nezopakovala situácia, keď aj napriek vyhláseniu núdzového stavu lekári do práce nenastúpili. Ak takýto trestný čin lekár spácha a spôsobí tak ťažkú ujmu na zdraví či smrť, bude mu hroziť dva až päť rokov za mrežami.

Návrh nového trestného činu sa má dostať do trestného zákona. Nejde však len o porušenie povinnosti v súvislosti s ochranou života a zdravia osôb. Týka sa to aj ľudí, ktorí zabezpečujú napríklad zásobovanie, dopravu či verejné služby.

Vláda môže ukončiť štrajk

A to nie je všetko. Ďalším návrhom by mala vláda získať právomoc rozhodnúť o ukončení štrajku zdravotníkov, ak je pre ich štrajk ohrozené zdravie ľudí. Porušenie takejto povinnosti bude posudzovať ministerstvo zdravotníctva. Sankciou bude aj zrušenie registrácie príslušnou komorou. Zmeny ešte musí odklepnúť parlament. Ak tak urobí, začnú platiť od budúceho apríla.

Lekár, nemocnica, platy, prilepšenie, vyššie mzdy

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy