Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prezident upokojil lekárov, zrušili štrajkovú pohotovosť
Zdielať na

Prezident upokojil lekárov, zrušili štrajkovú pohotovosť

Prezident SR Ivan Gašparovič odobril zvýšenie platov lekárov v slovenských nemocniciach, ale aj zrušenie transformácie zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti.

Lekári si "vydupali" vyššie platy

Lekárske mzdy podľa nej stúpnu k 1. januáru budúceho roka na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaných. K júlu budúceho roka sa dvihnú na 1,2-, respektíve 1,9-násobok priemernej mzdy.

Podľa memoranda však platy mali ísť hore ešte raz, a to k začiatku roku 2013. Posledný rast na úroveň 1,25- alebo 2,3-násobok v schválenom návrhu chýba. Lekári však už podpísali zmluvy, ktoré im navýšenie garantujú tak, ako je uvedené v memorande.

Novela zároveň ruší transformáciu zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti. Pôvodne to pritom jej obsahom nebolo, poslanci však napokon v pléne schválili pozmeňujúci návrh exministra zdravotníctva Richarda Rašiho.

Skončí sa štrajková pohotovosť?

Podpisom novely zákona by sa mala definitívne uzavrieť kríza v slovenskom zdravotníctve. Tá trvala od konca septembra, kedy viac ako 2 400 lekárov podalo výpovede. Neskôr polovica z nich výpovede stiahla. Keďže odborári nepristúpili na riešenie ich požiadaviek navrhované vládou, tá sa na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti rozhodla vyhlásiť núdzový stav.

Lekár, nemocnica, platy, prilepšenie, vyššie mzdy

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy