Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Štrajková pohotovosť trvá, lekári opäť žiadajú odchod Uhliarika
Zdielať na

Štrajková pohotovosť trvá, lekári opäť žiadajú odchod Uhliarika

Štrajková pohotovosť lekárov stále trvá. To preto, lebo zákony prijaté v stredu podvečer v parlamente ešte nenadobudli účinnosť.

"Z tohto dôvodu je zatiaľ predčasné hovoriť o zrušení štrajkovej pohotovosti," uviedol na tlačovke podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Odborári si totiž chcú počkať na to, kedy sa schválené novely zákonov zverejnia v Zbierke zákonov SR.

Že by to prezident nepodpísal, sa neobávajú

Súčasne sa však neobávajú toho, že by parlamentom schválenú legislatívu nepodpísal prezident Ivan Gašparovič. "Sme možno poučení minulosťou a bolo by od nás skutočne zodpovedné, aby sme tých pár dní, možno týždeň, s tým počkali," uviedol k zrušeniu štrajkovej pohotovosti predseda LOZ Marián Kollár. Dodal, že ak hlava štátu právnu normu odobrí a vyjde v Zbierke zákonov, štrajkovú pohotovosť lekári ukončia.

Lekárski odborári chcú odvolanie ministra Uhliarika

Lekárski odborári žiadajú, aby Ivan Uhliarik už nebol ďalej ministrom zdravotníctva. "V tejto chvíli je namieste zopakovať náš predošlý návrh na odchod ministra z funkcie s tým, aby prezident využil svoj silný mandát daný mu novelou Ústavy a aj bez návrhu premiérky bezodkladne odvolal Ivana Uhliarika z funkcie ministra zdravotníctva," povedal Visolajský. Tým sa podľa neho začne v praxi napĺňať aj etický kódex.

Z úst ministra odzneli nezmysly, ktoré ho diskvalifikujú...

"Žiadosť o jeho odvolanie je prvým bodom napĺňania etického kódexu v zdravotníctve," povedal Kollár. Z úst ministra totiž podľa odborárov odznelo v posledných dňoch "toľko nezmyslov, že ho diskvalifikujú zo solídnej politickej súťaže". Podľa Kollára nadišiel čas, aby bol minister zdravotníctva odvolaný.

rokovanie LOZ a Radičová na Úrade vlády

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy