Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Keď vlásky nie sú samozrejmosť: Alopécia trápi aj deti
Zdielať na

Keď vlásky nie sú samozrejmosť: Alopécia trápi aj deti

BRATISLAVA / Keď sa povie plešivosť, človek si väčšinou predstaví staršieho muža. Lenže ak ide o alopéciu, tak sa to týka aj mladých, žien a aj detí. Rodičia 3-ročnej Vanesky po úpornom boji, hľadaní liečby a svojich skúsenostiach založili občianske združenie. Chcú tak pomôcť iným rodičom a zároveň šíriť osvetu medzi ostatnými, ktorí majú často nevhodné komentáre.

​​"​Začalo to, keď mala Vaneska 1 rok. Začali sme objavovať vlasy na vankúši a na gauči, vlastne všade, kde sa Vaneska pohybovala," priblížila Vaneskina mama Soňa, zakladateľka OZ Bez vláskov, ale s láskou. Masívne vypadávanie vláskov najskôr pripisovali virózam. Po jedných Vianociach prišiel šok. Predstavte si, že vaše dieťa ostane bez vlásku. "Z vianočných sviatkov sme odchádzali s polovicou vlasov a potom to malo dobeh - zvyšok tých vlasov v enormnom počte nasledujúce dni," opísala Soňa.

Nasledovali mesiace trápenia a hľadania príčiny. "Rôzne laboratórne vyšetrenia, testy na vlasové folikuly, očné, zubné, krčné, psychologické vyšetrenie, endokrinológia," priblížila Vaneskina mama. Ani zistené silné dioptrie nestáli za problémom. "Príčina tohto ochorenia nie je známa. Zdá sa, že má aj genetickú predispozíciu. Plus sa to považuje teda za autoimunitné ochorenie," informovala dermatovenerologička Michaela Blaško.

Dodnes nepoznajú príčinu

Ani rodičia malej Vanesky dodnes nepoznajú príčinu a šokovalo ich, keď im ich vtedajšia lekárka vysvetlila, že aktuálne nič viac ako roztok, ktorý nepomáha, pre nich nemá. "Že vaša dcéra bola nadštandardne a kompletne vyšetrená a všetky výsledky sú v poriadku," uviedla Soňa. Pomoc skúsili vyhľadať v Olomouci. Až tam im podrobne vysvetlili, čo alopécia je. "Zároveň nám dali to, čo sme dovtedy nemali, a to je nádej," doplnila Soňa.

"Týmto ochorením alopecia areata trpí zhruba pol percenta až jedno percento ľudí. Zvyčajne sa vyvíja už v detskom veku," vysvetlila Blaško. Nasadili kortikosteroidovú masť a vlásky jej začali rásť. "Stalo niečo, v čo som ani len v tých najbrutálnejších snoch nedúfala," zhodnotila Vaneskina mama. Ako by sa dnes trápila v škôlke, ak by liečba nezabrala, si nechce predstavovať. "V dnešnej dobe by sme už hovorili o úplne inej Vaneske - psychicky - a rovnako o úplne iných rodičoch," zhodnotila Soňa. Založili občianske združenie.

Výzor týchto detí sa neštítia komentovať ani dospelí

Poviete si - mať či nemať vlasy je banalita oproti iným chorobám. No len do chvíle, kým zistíte, ako zasahuje do života tínedžerov. "Písali nám rodičia, dokonca dieťa, ktoré bolo dvakrát už na psychiatrii," opísala Soňa. Výzor týchto detí sa neštítia komentovať ani dospelí. "Poznámky mali aj staré mamy, babičky na ihrisku," dodala Vaneskina mama.

Existujú rôzne formy liečenia s rôznou úspešnosťou. Vaneskina mama vie, že je to choroba na celý život. "To je vlastne stav, ktorý nám pani doktorka povedala, že buďte radi teraz v prítomnosti za to, čo je, a nemyslite na to, čo možno bude," uviedla Soňa. No verí, že pre jej dcéru a ďalšie deti je veľká vec už aj spojenie rodín a prijatie a pochopenie okolia. To pre Vanesku a ostatných môžeme urobiť my.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy