Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za volantom sa spoliehajte najskôr sami na seba
Zdielať na

Za volantom sa spoliehajte najskôr sami na seba

„Zákon jasne hovorí, že vodič vychádzajúci z vedľajšej cesty je povinný dať prednosť v jazde vozidlám, ktoré idú po hlavnej ceste," vysvetľuje Packa.

Na úvod sa budeme venovať svetlometom. Pánovi Martinovi sa počas jazdy vypálila žiarovka. Nedá sa mu však vymeniť bez toho, aby s tým išiel do servisu. Chcel by sa teda opýtať, či ho môžu za to môžu zastaviť a pokutovať policajti.

Ján Packa: „Ak vodič preukáže, že naozaj sa mu cestou vypálila žiarovka, tak v tom prípade policajt môže riešiť priestupok dohovorom, ale v zásade pokiaľ nesvieti svetlo, je to technická porucha, za ktorú policajt môže udeliť pokutu.“

Pána Juraja zo Žiliny zaujíma, kto bude vinníkom dopravnej nehody, keď on ako vodič vychádza v obci z vedľajšej cesty na hlavnú a tam do neho nabúra vodič, ktorý evidentne nedodržal povolenú rýchlosť.

Ján Packa: „Zákon jasne hovorí, že vodič vychádzajúci z vedľajšej cesty je povinný dať prednosť v jazde vozidlám, ktoré idú po hlavnej ceste. Čiže aj v tomto prípade by bol on vinný za dopravnú nehodu, pretože vychádza z vedľajšej cesty a pokiaľ by sa zistila vyššia rýchlosť vodiča idúceho po hlavnej ceste, ten je vinný z prekročenia rýchlosti, nie však zo zavinenia dopravnej nehody.“

Pán Martin dostal tento rok už dve pokuty, ktoré zaplatil na mieste. Zakaždým dostal bločky, na ktorých nikdy nebol napísaný ani dátum, ani za čo dostal pokutu. Chcel by teda vedieť, či by policajti nemali vystavovať nejaký záznam o porušení predpisov.

Ján Packa: „Záznam sa vystavuje na druhej strane pokutových blokov, ktoré si nechávajú policajti, je tam poznačené meno vodiča a evidenčné číslo vodiča, dátum, čas a spáchanie priestupku, dokonca sa to dáva do evidenčnej karty vodiča, takže nemôže dôjsť k omylu.“

Ani dnes sme nezabudli na policajtov. Posledná, teda záverečná otázka patrí preto práve im. „Prečo policajti, ktorí sú zaradení, resp. spadajú pod MV SR nepoberajú príspevok na bývanie a ich výkon služby je v Bratislave, tak ako tí policajti, ktorí sú zaradení pod KR PZ v Bratislave?

Ján Packa: „Príspevok na bývanie je systémové riešenie pre policajtov v priamom výkone služby zaradených na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru. Všetci ostatní policajti sú riešení štandardne, čiže tento príspevok nedostane nikto iný, len priamy výkon služby na tomto riaditeľstve.“

Ak vás naša rubrika zaujala a aj vy by ste sa chceli niečo opýtať, je tu pre vás k dispozícii emailová adresa akotonespackat@joj.sk.

Najčítanejšie správy