Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo školstva chce pomôcť študentom. Podporí letné školy vo výške takmer pol milióna eur
Zdielať na

Ministerstvo školstva chce pomôcť študentom. Podporí letné školy vo výške takmer pol milióna eur

BRATISLAVA / Od pondelka sa v 44 ružových okresoch vrátane Košíc a Bratislavy otvoria stredné školy pre všetkých žiakov. V červených si na to ešte musia počkať. Minister školstva však naznačil, že v druhej polovici mája by mohli byť už školy otvorené pre všetkých. Vysvetľoval, ako by malo vyzerať intervenčné testovanie. Zverejnil aj výzvu pre základné a stredné školy, ktoré by chceli urobiť letnú školu v auguste.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na „letné školy“, ktoré majú pomôcť upevniť poznatky a pripraviť žiakov na nasledujúci rok, vyčlení 422 500 eur. Informoval o tom na tlačovej konferencii šéf rezortu Branislav Gröhling. Za akých podmienok ale ostáva tajomstvom. Podľa ministra sa bude môcť prihlásiť každá škola. Letné školy, ktoré budú pre školy aj žiakov dobrovoľné, by sa mali konať od 9. do 27. augusta. Do programu sa budú môcť zapojiť tento rok aj stredné odborné školy. Podotkol, že minulý rok sa do programu zapojilo 244 škôl.

Gröhling priblížil, že školy môžu žiadať o preplatenie každého týždňa letnej školy. Doplnil, že odmena by mala byť vyššia ako minulý rok. Letné školy môže zriaďovateľ zorganizovať aj v spolupráci s neziskovým sektorom či komunitnými centrami. Bližšie informácie, ako aj text výzvy poskytne ministerstvo na svojom webe budúci týždeň. "Verím, že sa zapojí čo najviac škôl a takouto formou pomôžeme nielen deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj deťom slobodných rodičov, rodičov pracujúcich v nemocniciach a inej kritickej infraštruktúre, deťom samoživiteľov, ale aj deťom, ktoré si jednoducho chcú zopakovať učivo a pripraviť sa na nový školský rok,“ povedal Gröhling. Otázne naďalej ostáva, ako motivovať deti, ktoré letnú školu najviac potrebujú, aby sa jej zúčastnili.

Od pondelka sa otvárajú aj stredné školy v ružových okresoch

Ministerstvo dnes vysvetľovalo aj to, ako by mali po novom vyzerať pravidlá intervenčného testovania na školách. Školy sa budú riadiť semaforom. V zelenej fáze sa testovať nebude, v oranžovej by sa mala otestovať trieda, kde sa pozitívny prípad vyskytol. V červenej fáze budú pri vyššom počte pozitívnych testovať celú školu. Od 10.mája, sa budú môcť očkovať aj tí učitelia, ktorí mali zdravotné problémy. Budú očkovaní vakcínou od spoločnosti Pfizer/BionTech. Pôjde o pilotný projekt a bude sa zatiaľ očkovať iba v jednom očkovacom centre - v Bratislave.

Aj tento rok pripravujú manuál na záverečné hodnotenie detí. Objavili sa totiž informácie, že niektoré školy chcú nechať prepadnúť celé triedy. Minister školstva už mal aj online pohovory s týmito školami a zisťoval prečo to tak je. 

Projekt Modernejšia škola

Na tlačovej konferencii minister školstva predstavil projekt Modernejšia škola. Školy budú môcť získať 30 - tisícový príspevok na modernizáciu tried či vytvorenie oddychových zón. Klimatizáciu z týchto peňazí zabezpečiť možné nebude. Mnohé školy sa pritom boria s nedostatkom peňazí na základné veci, či už ide o rekonštrukciu toaliet alebo teplú vodu. Ministerstvo na to plánuje vyčleniť peniaze v rozpočte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy