Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obyvateľov Zvolena prekvapil pohľad na miestny potok. Pripomínal Azúrové more
Zdielať na

Obyvateľov Zvolena prekvapil pohľad na miestny potok. Pripomínal Azúrové more

ZVOLEN / Obyvateľov Zvolena nepríjemne prekvapil pohľad na miestny potok. Z dažďového výpustu do neho vtekala neznáma látka. Okamžite začali konať.

Zvolenskí a banskobystrickí hasiči boli privolaní k Neresníckemu potoku, do ktorého sa vlievala nezvyčajne sfarbená tyrkysovomodrá tekutina.

"Obyvatelia Zvolena nás upozornili na to, že do potoka vteká zelená látka, my sme to po príchode potvrdili a zavolali sme hasičov a SIŽP," uviedol Jaroslav Mojžita z mestskej polície Zvolen.

Neznáma látka sa do miestneho potoka vlievala z dažďového výpustu a prvou úlohou po príchode hasičov bolo tomu čo najskôr zabrániť.

"Po príjazde na miesto bola založená kanalizačná zátka a vytvorená provizórna hrádzka k jej ďalšiemu úniku do toku, následne boli vykonané merania príslušníkmi z Banskej Bystrice," informoval veliteľ zásahu Igor Katreniak.

Po tom, ako hasiči zamedzili ďalšiemu vlievaniu neznámej látky do potoka Neresnica nastúpili do terénu pracovníci inšpekcie životného prostredia, ktorí hľadali pôvodcu farebnej tekutiny.

"Predmetné mimoriadne zhoršenie kvality vôd, ktoré sa prejavilo modrým zafarbením vody bolo spôsobené únikom farbiva, ktoré je v zmysle vodného zákona znečisťujúcou látkou. Pôvodcom znečistenia je predajca farieb, ktorý na nezabezpečenej ploche vyplachoval nádoby s farbivom," povedal generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie zdravotného prostredia.

Znečistená oplachová voda ďalej putovala do dažďovej kanalizácie a z nej do miestneho potoka. Pôvodcovi mimoriadneho zhoršenia kvality vôd hrozí pokuta až do výšky 165-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy