Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
OĽaNO neverí ministerke Kolíkovej. Chce spísať otázky a rozprávať sa s premiérom
Zdielať na

OĽaNO neverí ministerke Kolíkovej. Chce spísať otázky a rozprávať sa s premiérom

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament aj dnes žije kauzou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Strana SMER-SD chce jej hlavu kvôli podozreniam kvôli rodinnej firme. S touto súvislosťou si Kolíkovú vo štvrtok zavolal poslanecký klub Sme rodina. Peter Pčolinský po stretnutí v relácií Na Hrane potvrdil, že ministerka má ich stranícku podporu. Rovnako má podporu aj od liberálov.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nemá obavy, že by jej bola vyslovená nedôvera. Povedala to dnes médiám v parlamente. Dodala však, že odvolávanie nie je príjemná záležitosť a nemôže povedať, že si to užíva. Radšej by sa podľa svojich slov venovala súdnej mape alebo tomu, ako implementovať zákon o obetiach trestných činov.

Šéfka rezortu spravodlivosti sa vo štvrtok 6. mája zúčastnila na poslaneckom klube hnutia Sme rodina. Odpovedala tam na otázky poslancov k podnikaniu jej rodinnej firmy. 

Mária Kolíková dodala, že je pripravená spolupracovať s každým, kto má má otázky. Skonštatovala však, že tieto stretnutia nepovažuje za hľadanie pravdy. Myslí si, že pravda je jedna a tá je jednoznačná. "Ja som v ničom nepochybila, neviem o žiadnej vine, ktorú by som mala. Keď na také niečo prídem, som pripravená sa tomu postaviť čelom. Poslancom, poslankyniam Sme rodina som odpovedala na všetky otázky, ktoré som dostala," uzavrela Kolíková.

"Keďže sme protikorupčné hnutie nemôžeme sa tváriť, že pri ministroch našej koalície sa budeme správať inak," skonštatoval na tlačovej besede predseda klubu OĽaNO Michal Šípoš, ktorý tvrdí, že pri Kolíkovej vidí strana závažné podozrenia. Klub OĽaNO pri včerajšom hlasovaní mal byť jednotný. Viac ako 40 poslancov malo po trojhodinovom vypočúvaní dvihnúť ruku za nedôveru Kolíkovej. Najviac nejasností vyvoláva podľa Šípoša prenájom budovy rezortu spravodlivosti, ktorý má byť napojený na brata Kolíkovej. OĽaNO preto plánuje spísať spoločne so stranou Za Ľudí otázky, ktoré má ministerka zodpovedať. Šípoš taktiež spomenul, že s opozíciou za odvolanie Kolíkovej nezahlasuje a dôvody jej nedôvery vidí inak ako strana expremiéra Roberta Fica. "Smer je úplne vo veciach, ktoré sme riešili mimo. My nebude hrať nejakú koalično-opozičnú hru so skrachovanou stranou,"  vyhlásil Šípoš. Strana sa chce po príchode s premiérom Eduardom Hegerom z Porta rozprávať. 

Paralelou v principiálnosti OĽaNO môže byť investícia manželky Igora Matoviča do Arca Capitals, kedy expremiér tvrdil, že netuší, kde jeho žena investuje. "Je to úplne iný príklad.... To je úplne iná vec,"  zareagoval Šípoš.

Takto reagoval Michal Šípoš pred rokovaním poslaneckého klubu na margo Kolíkovej:

"Nepresvedčili nás odpovede. Niektoré nám neboli zodpovedané dostatočne. Uvidíme, čo bude na koaličnej rade," povedal po stretnutí s Kolíkovou poslanec Peter Pollák z OĽaNO. Pollák tak vyjadril pochybnosti nad tým, čo povedala Kolíková. "Nechám to na pani ministerku, ale je to na zváženie, áno," zaregoval Pollák, na otázku či by mala Kolíková odstúpiť.

Marián Viskupič z SaS vidí kroky OĽaNO inak. Podľa neho má klub najsilnejšej strany problémy s vysvetlením a nevylučuje aj "osobný vklad". "Zdržali sa aj na výboroch, koaličná rada je zvolaná a bohužiaľ vyzerá to na ďalší konflikt,"  podotkol Viskupič z OĽaNO.

​Milan Potocký z OĽaNO pre TV JOJ vylúčil politický podtón z doznievajúcej koaličnej krízy.

Strana SaS stojí sa ministerkou Kolíkovou. Oznámil to jej predseda Richard Sulík, ktorý celú kauzu nazval "nafúknutou".  Sulík pred novinármi nechcel komentovať postoj strany OĽaNO. Prípadné odvolanie by liberáli považovali za "porušenie zmluvy a dobrých vzťahov".

​Mimoriadna schôdza, na ktorej má byť Kolíková odvolávaná z funkcie, bude v pondelok 10. mája so začiatkom o 10:00. Schôdzu iniciovala opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). "Je úplne preukázané, že rodinná firma ministerky Kolíkovej okráda ľudí v bytových domoch. Toto je neprípustné, nemožné a je to konflikt záujmov. Pani Kolíková a jej firma sú zlodeji a zarábajú na štáte. Túto jej obludnosť a drzosť tolerovať nemienime. Pôjdeme pani ministerke po krku, keďže nič iné si nezaslúži," vyhlásil Fico.

Opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uvádzajú, že od nástupu na post ministerky spravodlivosti Kolíková preukazuje veľkú mieru neodbornosti. "Prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR," uviedli. Podľa opozície ministerka zlyhala aj pri tragických udalostiach týkajúcich sa osôb držaných za zvláštnych okolností vo väzbe. "Mária Kolíková je bez akýchkoľvek pochybností spoluvlastníčkou firmy MK Real, s.r.o. Ďalšími spoluvlastníkmi tejto firmy sú brat a matka ministerky a konateľkou je nevlastná sestra ministerky. Konateľka bola v januári 2020 právoplatne odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur, ktoré patrili majiteľom bytov v bytových domoch v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala rodinná firma Kolíkovcov MK Real, s.r.o.," doplnili poslanci v návrhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy