Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sú známe výsledky testov Sputnika V
Zdielať na

Sú známe výsledky testov Sputnika V

BRATISLAVA / Slovensko vo štvrtok dostalo mailom z Maďarska výsledky testov vakcíny Sputnik V a sú v poriadku. Ako ďalej na piatkovej tlačovej besede o aktuálnych opatreniach v súvislosti s COVID-19 uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, o vakcíne budú ďalej komunikovať so slovenskými odborníkmi, ako aj s ruskou stranou a následne sa rozhodne o ďalšom postupe.

​Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik SR Ján Mikas v piatok na tlačovej konferencii informovali o aktuálnych opatreniach v súvislosti s COVID-19. Šéf rezortu zdravotníctva oznámil, že aktuálne v nemocniciach je s Covidom alebo podozrením naň hospitalizovaných 1 117 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii je 156 pacientov. Na tlačovke tiež skonštatoval, že čísla sú veľmi povzbudzujúce. Celé Slovensko sa nachádza v ružovej farbe, v rámci jednotlivých okresov sú v bordovej farbe iba okresy Považská Bystrica a Myjava.

Výsledky Sputnika V

Lengvarský informoval, že výsledky maďarských testov Sputnika V sú vyhovujúce. "Včera sme obdržali mailom výsledky testov, ktoré sú v poriadku," vyjadril sa šéf ministerstva zdravotníctva s tým, že o ďalšom postupe rozhodne rezort. Lengvarský vyhlásil, že v prípade ruskej vakcíny Sputnik V sú len dve riešenia, a to buď povoliť, alebo nepovoliť očkovanie touto neregistrovanou vakcínou. Na otázku, prečo sa vakcínou ešte neočkuje, odpovedal s tým, že Slovensko stále čaká na súhlas ruskej strany. Rusi majú podľa Lengvarského čas na pretestovanie vzoriek Sputnika V do konca mája, očkovať touto vakcínou by sa podľa neho mohlo od júna.

Výraznejšie zmeny v opatreniach od 10. mája nenastanú

K výrazným zmenám v opatreniach pritom od pondelka 10. mája nepríde. Ako doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas, vyhláška k prevádzkam a hromadným podujatiam sa rozdelí, výraznejšia zmena sa dotkne iba blízkych kontaktov pozitívnych osôb. Ak totiž budú zaočkovaní a nebudú mať príznaky, nebude sa na nich vzťahovať izolácia. Tento benefit získajú 14 dní po druhej dávke mRNA vakcínou alebo 4 týždne po prvej dávke vektorovou vakcínou, alebo ak už koronavírus prekonali a sú dva týždne po očkovaní.

Od 10. mája bude stále platiť zákaz vychádzania po 21. hodine, podmienky pre fungovanie fitnescentier, ako aj gastroprevádzok ostávajú nezmenené. Minister aj hlavný hygienik pritom očakávajú o týchto témach diskusiu a následné prehodnotenie. Otázne podľa Mikasa je, či vláda schváli nový COVID automat. Na jeho základe by totiž mohlo prísť k ďalšiemu uvoľňovaniu. „Naším cieľom je postupne otvoriť veci, ktoré sa otvoriť dajú bez epidemiologického rizika,” skonštatoval Mikas. Zároveň ale zdôraznil, že idú cestou postupného otvárania.

Hlavný hygienik pripomenul, že od 10. mája sa rušia nákupné hodiny vyčlenené pre seniorov od 9-tej do 11-tej hodiny počas pracovných dní. Čo sa týka kultúrnych podujatí, stále platí pravidlo 50-percentnej obsadenosti, v prvom stupni varovania je maximálny počet ľudí v exteriéri 500 a v interiéri 250, v druhom stupni varovania je to 200 v exteriéri a 150 v interiéri. Ide pritom o sediace obecenstvo. Hlavný hygienik upozornil, že interiérové filmové predstavenia sú naďalej zakázané, rovnako aj podujatia pre školské skupiny. Nepovoľuje sa ani fyzická interakcia s publikom. Povolené sú napríklad divadelné predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie či výstavy.

Do bazénov sa môžu v okresoch v prvom a druhom stupni varovania vrátiť kluby registrované pod športovými zväzmi

Umelé kúpaliská budú môcť od pondelka 10. mája po stanovení určitých obmedzení v okresoch v prvom a druhom stupni varovania poskytovať tréningy pre športové kluby, ktoré sú registrované pod športovými zväzmi. V praxi to znamená, že uvedené aktuálne neplatí len pre okresy Považská Bystrica a Myjava. V piatok o tom informovali na piatkovej tlačovej besede o opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19 minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pripomenuli tiež, že podmienky pre fungovanie fitnescentier zostávajú nezmenené.

Prevádzka kabínkových lanoviek je v bordových okresoch zakázaná. V červených môže byť v kabíne jedna osoba alebo osoby zo spoločnej domácnosti, v ružových môžu fungovať bez kapacitných obmedzení.

Hygienici pracujú na stanovení podmienok cestovania do zahraničia

Úrad verejného zdravotníctva SR intenzívne pracuje na stanovení podmienok cestovania do zahraničia. Ako povedal hlavný hygienik Ján Mikas, kedy by pritom pravidlá letných dovoleniek mohli byť známe, ešte jasné nie je. „Hľadáme cesty, ako by sme mohli zadefinovať bezpečnosť alebo rizikovosť niektorých krajín," priblížil s tým, že sa budú snažiť predstaviť ich čím skôr. Mohlo by ísť o podobný systém, ako fungoval na Slovensku počas minulého leta. „Určite nejaké usmernenie vyjde, aby sa samozrejme ľudia vedeli zariadiť," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy