Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V blízkosti minerálnych zdrojov havaroval kamión s nebezpečnou chemikáliou
Zdielať na

V blízkosti minerálnych zdrojov havaroval kamión s nebezpečnou chemikáliou

TURIEC / V ochrannom pásme prvého stupňa sa prevrátila poľská cisterna mimo cestu. Tá je plná nebezpečnej kyseliny chlorovodíkovej. Cisterna sa prevrátila v neskorých večerných hodinách vo štvrtok, 6.mája. Vzhľadom na nebezpečnú látku začali prečerpávať a vyťahovať ju ráno, 7.mája.

Na mieste sú hasiči z Turčianskych Teplíc, zo Žilinskej záchrannej brigády, z Martina, odťahová služba zo Sučian. Kyselinu chlorovodíkovú museli prečerpať do pristavenej cisterny. Počas prečerpávania boli hasiči oblečení v špeciálnych skafandroch. Nad obcami Turca sa počas prečerpávania vytvoril biely oblak.

Opar, ktorý sa javil ako biely hustý oblak boli vodné pary, ktoré sa vytvorili počas ochladzovania. Policajti úplne uzavreli cestu medzi Jasenovom a Rudnom a to z dôvodu bezpečnosti nielen vodičov, ale aj obyvateľov obcí. Po prečerpaní kyseliny chlorovodíkovej cisternu vytiahli z priekopy.  

​Na mieste bola aj inšpekcia životného prostredia, pretože miesto, kde sa cisterna prevrátila je známe prírodnými minerálnymi zdrojmi. V blízkosti sa nachádza obec Budiš. Podľa vyjadrenia inšpektorky životného prostredia a hasičov k úniku chemickej zlúčeniny do pôdy a do vzduchu nedošlo. Opar, ktorý mohli ľudia vidieť boli vodné pary, ktoré sa vytvorili počas ochladzovania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy