Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Verejná diskusia o pláne obnovy: Pandémia ukázala nahotu nášho zdravotníctva
Zdielať na

Verejná diskusia o pláne obnovy: Pandémia ukázala nahotu nášho zdravotníctva

BRATISLAVA / Slovensko dlho spalo, nie sme pripravení na 21. storočie a pandémia ukázala úplnú nahotu nášho zdravotníctva. Tento nelichotivý stav majú napraviť eurofondy, najmä plán obnovy. Podľa kritikov však ani súčasná garnitúra nejde práve míľovými krokmi vpred. Až v utorok, 15.decembra, sa totiž uskutočnila prvá verejná diskusia na túto tému. Igor Matovič pritom sľuboval reformné leto.

Zelenšia, čistejšia, zdravšia, modernejšia, či vzdelanejšia má byť celá Európa. Niekde to pôjde ľahšie, niekde ťažšie. Aj na základe doterajších skúseností a vývoja si môžete tipnúť, kde je Slovensko. "Slovensko dlho spalo. Posledné reformy sme videli začiatkom tohto tisícročia," povedal minister financií Eduard Heger.

"Zostáva ešte vyčerpať 9 miliárd. 5,8 miliardy je v pláne obnovy. Ďalších viac ako 12 miliárd je v novom finančnom rámci," informoval Ladislav Miko, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Vždy je dobré vedieť sa pozrieť do zrkadla a tak je to aj pri eurofondoch. Sme preborníci v pomalosti a podľa kritikov je tomu tak aj pri pláne obnovy. Keď budeme chcieť čerpať z klasický eurofondov, ale aj z plánu obnovy včas a efektívne, budeme si musieť pohnúť. Asi štvornásobne. "Znamená to zvýšenie tempa asi štvornásobne, " povedal Ladislav Miko. Mnohí už vládu od leta kritizujú, že plán ako aj diskusia o ňom meškajú a ide to pomaly ako doteraz. Po návrate z Bruselu v júli premiér vyhlásil reformné leto plné diskusií. Dnes je 15teho decembra. "Máme prvú online diskusiu," oznámil minister financií Heger. Minister Heger napriek tomu kritiku odmieta s tým, že projekty sa majú odovzdať do apríla. Počas online diskusie sa mohli zvedavci dozvedieť, že pandémia ukázala nahotu nášho zdravotníctva a peniaze v tejto oblasti pôjdu do nemocníc.
ktoré nevyhovujú a nestačia moderným prístrojom. Aby sme splnili klimatické ciele, tak by sme o niekoľko rokov miesto čmudiacich domov počas zimného obdobia mali zakopávať o niečo úplne iné. "Jedná sa o obnovu budov, podporu obnoviteľných zdrojov," vysvetľuje štátny tajomník ministerstva životného prostredia, Michal Kyča. A medzi týmito krásnymi mestami so super nemocnicami by sme sa už nemali prepravovať rýchlosťou, ktorá miestami pripomína konskú železnicu z 19. storočia, alebo obdobie pary. "Jednou z tej časti reformy je odstraňovanie najmä takých úzkych miest železnice. Sústrediť sa na kvalitu a dostupnosť," konštatuje štátna tajomníčka, Katarína Bruncková. Prekopať sa má na komplet aj verejná správa, či vzdelávací systém. Kritici teda upozorňujú, že čo tu snívame o zelenom sci- fi Slovensku, keď mnohí ľudia žijú v 19. storočí bez kanalizácie. Času je málo a máme čo robiť. "Je to mimoriadne náročné, ale nie nemožné," myslí si Ladislav Miko. Máme optimizmus a máme veľké očakávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy