Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
DESATORO bezpečných Vianoc: Toto nám odporúčajú odborníci
Zdielať na

DESATORO bezpečných Vianoc: Toto nám odporúčajú odborníci

BRATISLAVA / V utorok, 15.decembra, sa prezidentka Zuzana Čaputová stretla s odborníkmi a diskutovali o súčasnej zhoršujúcej epidemiologickej situácii na Slovensku. Odborníci vyzývajú k individuálnemu lockdownu a predstavili desatoro v boji proti koronavírusu.

Stretnutia s prezidentkou sa zúčastnil biochemik Pavol Čekan, matematik Richard Kollár, epidemiologička Alexandra Bražinová,  virológ Boris Klempa, virologička Silvia Pastoreková, lekár Peter Visolajský a lekár Peter Sabaka. Na vyhlásení predstavila Iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov Veda pomáha Covid - 19 odporúčania pre slovenskú verejnosť.

DESATORO BEZPEČNÝCH VIANOC: 

  1. Ži v bubline. Vytvorme si malú bublinu z rodiny a blízkych priateľov, v ktorej budú ľudia, s ktorými sa plánujeme počas sviatkov a silvestrovských osláv stretávať 
  2. Dodržuj izoláciu. Pred stretnutím s blízkymi vo svojej bubline sa skús aspoň 7 dní izolovať, prípadne ak je to možné otestovať. 
  3. Nos stále rúško. Používajme rúška a dodržiavajme dostatočný odstup vždy, keď sme v kontakte s ľuďmi mimo bubliny.
  4. Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu. Blízkym kontaktom mimo svojej bubliny sa vyhýbajme. Stretávajme sa s nimi vonku.
  5. Používaj viac telefón. Stretnutia s rodinou a priateľmi mimo svojej bubliny vybavme cez telefón alebo ich odložme na budúci rok.
  6. Separuj sa od ľudí. Vyhýbaj sa miestam, kde je veľa ľudí. Obmedzme čas strávený v obchodoch. 
  7. Dodržiavaj hygienu. Umývajme si ruky, používajme dezinfekciu a pravidelne vetrajme. Pri stretnutiach mimo svoju bublinu si nepodávajme ruky a neobijímame sa.
  8. Buď aktívny. Využime každú možnosť vyjsť na slnko aktívne sa hýbať a ísť do prírody. Ak sú tam s nami len ľudia z našej bubliny, zložme rúško a uvoľnime sa. Budujme svoju imunitu a aspoň na chvíľu zabudnime na koronu. 
  9. Izoluj sa pri príznakoch. Pri horúčke, kašľaní, sťaženom dýchaní a strate chuti alebo čuchu sa izoluj. Následne kontaktujme lekára a dajme sa otestovať. Otestujme sa a izolujme aj v prípade kontaktu s pozitívnou osobou.
  10. Informuj blízkych. Ak sa infekcia potvrdí, informujme o tom všetky naše blízke kontakty v posledných dňoch. Nie je hanba sa nakaziť, ale to tajiť

Počty zachránených môžu klesať, varujú odborníci

Počty mŕtvych nám budú narastať. "Dnes sa obávame, že ak sa nepristúpi k opatreniam, tak by mohlo dôjsť k úmrtiam aj ľudí, ktorí nedostanú ambulantné ošetrenie pre kolaps nemocníc," povedal lekár Peter Sabaka na tlačovej besede. "Chceme apelovať na ľudí, aby sa snažili byť zodpovední, aby sme dokázali zachraňovať ľudí," vyjadril sa lekár z prvej línie, Sabaka. "Momentálne sme sa dostali do situácie, kde ochorenie sa dostalo medzi starších nad 60 rokov a s chronickými ochoreniami. Sme v situácii, kedy dokážeme zachrániť 80% a 20% nie. Zvládame to aj vďaka dostatku personálu. Ak by došlo k strate personálu, je možné, že by došlo k väčšej strate ľudí," reaguje Sabaka na aktuálnu situáciu.

Netreba vymenovávať konkrétne opatrenia, stačí urobiť to, čo ostatné krajiny. Na otázku, aké opatrenia navrhujú vláde, sa odborníci zhodli, že dnes lockdown vyhlásilo Holandsko, už má aj Nemecko. Stačí sa inšpirovať týmito krajinami. Návštevy DSS a nemocníc môžu byť podľa odborníkov vysoko rizikové. "Môžu doniesť infekciu a môže to byť pre nich smrteľné." Ministerstvo sociálnych vecí a práce vypracovalo plán na navštevovanie, kde je bližšie špecifikované ako, kedy a pod akými podmienkami navštevovať. Sú tam spísané aj výnimky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy