Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Majiteľom reštaurácii, hotelov či cestovných agentúr svitá na lepšie časy. Ministerstvo predstavilo dlhoočakávanú pomoc
Zdielať na

Majiteľom reštaurácii, hotelov či cestovných agentúr svitá na lepšie časy. Ministerstvo predstavilo dlhoočakávanú pomoc

Prezidentka s odborníkmi predstavila desatoro správneho správania sa počas sviatkov

BRATISLAVA /  Štátna pomoc pre domáci cestovný ruch v celkovej hodnote 100 miliónov eur je pre subjekty pôsobiace v tomto sektore už pripravená. Informovala o tom na tlačovej besede štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková s tým, že od dnešnej polnoci je na portáli Slovensko.sk sprístupnený formulár, cez ktorý môžu oprávnení žiadatelia požiadať o peniaze zo schémy pomoci.

Po podaní žiadosti má rezort dopravy 30 dní na ich vyhodnotenie a spracovanie. Peniaze zo 100-miliónového balíka pomoci chce ministerstvo dopravy posielať ešte pred koncom tohto roka. Finančné prostriedky získa každý, kto spĺňa stanovené podmienky a má uhradené záväzky v sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade ku koncu roku 2019.

"Reštart cestovného ruchu bude veľmi bolestivý a dho trvajúci. Som rada, že schému pomoci schválili všetky zainteresované inštitúcie. My sme robili všetko preto, aby sme ju v čo najkratšom možnom termíne v súlade so zákonmi a pravidlami Európskej únie spustili. V prvom kole výzvy môžu prevádzky žiadať o kompenzácie výpadku príjmov od 1. apríla 2020 do 31. októbra 2020 s ohľadom na dostupnosť a overiteľnosť účtovných údajov, z ktorých musí žiadosť vychádzať," vysvetlila Katarína Bruncková.

Schéma pomoci z dielne rezortu dopravy počíta s pomocou aj pre ďalšie obdobie až do konca roku 2021. Ďalšiu výzvu na kompenzáciu výpadku tržieb za mesiace november, december 2020 a január 2021 predpokladá štátna tajomníčka Katarína Bruncková vo februári 2021. Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty.

Oprávnenými žiadateľmi sú prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti. Celý zoznam oprávnených prijímateľov pomoci aj s uvedenými SK NACE kódmi (klasifikáciou ekonomickej činnosti) zverejní rezort na svoje webovej stránke.

Ministerstvo dopravy sa snažilo formulár čo najviac zjednodušiť. Pre žiadateľov pripravilo dva návody - jeden textový, jeden videonávod, v ktorých ešte pred vypĺňaním formuláru rezort informuje, čo všetko si majú pripraviť. Zároveň vyškolil aj krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, stavovské organizácie združujúce prevádzky cestovného ruchu aj operátorov z NASES, ktorí poskytujú telefonické informácie užívateľom portálu Slovensko.sk, tak, aby vedeli žiadateľom poradiť ako o peniaze požiadať.

Prostriedky získa každý, kto spĺňa vyššie uvedené podmienky a má uhradené záväzky v Sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade ku koncu roku 2019. "Snažili sme sa formulár čo najviac zjednodušiť. Pre žiadateľov sme pripravili dva návody – jeden textový, jeden videonávod. Ešte pred vypĺňaním formuláru ich informujeme, čo všetko si majú pripraviť. Vyškolili sme aj krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, stavovské organizácie združujúce prevádzky cestovného ruchu aj operátorov z NASES, ktorí poskytujú telefonické informácie užívateľom portálu Slovensko.sk, tak, aby vedeli žiadateľom poradiť ako o peniaze požiadať. Verím, že celý proces vyplnenia žiadosti zvládne naozaj každý, ak by mal niekto problémy, tomu sme pripravení pomôcť," spresnila štátna tajomníčka Katarína Bruncková.

  • MDV SR zriadilo aj infolinku + 421 2 5949 4895 a emailovú adresu pomoc@mindop.sk, na ktorej poskytuje informácie súvisiace so schémou pomoci.
  • Videonávod ako vyplniť formulár je zverejnený TU 
  • Samotnú výzvu nájdete v nasledujúcom odkaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy