Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V cele policajného zaistenia je päť z obvinených podnikateľov s palivami a minerálnymi olejmi
Zdielať na

V cele policajného zaistenia je päť z obvinených podnikateľov s palivami a minerálnymi olejmi

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ v prípade obvinených podnikateľov s palivami a minerálnymi olejmi zoskupenými okolo spoločnosti JOPI TRADE, JOPI OIL a TP PATRIOT, vyšetrovateľ zadržiava v cele policajného zaistenia päť z minimálne ôsmich obvinených. Ako informovala TV JOJ, vyšetrovateľ predvolal v pondelok na výsluch viacerých stíhaných podnikateľov, ktorí na bratislavskú NAKA počas pondelka postupne prichádzali aj so svojimi advokátmi.

Medzi nimi aj konateľku spoločnosti TP PATRIOT Zuzanu Švárnu rod. Hutlovú. Následne ich polícia oboznámila s obvinením zo založenia zločineckej skupiny, krátenia dane a poistného a uplácania. Skupina mala kšefty s odpočtami DPH platiť státisícové "výpalné" vysokopostaveným policajným funkcionárom a šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi za ochranu pred vyšetrovaním. 

Po zadržaní a obvinení Ľudovíta Makóa pri akcii s krycím názvom Boží Mlyn začal Makó s vyšetrovateľmi a prokuratúrou spolupracovať. Rozkryl celý systém vypalovania podozrivých podnikateľov, ktorí si nárokovali od daňovej správy nadmerné odpočty DPH. Makó vypovedá, že pre policajnú aj daňovú ochranu podnikatelia vyplatili policajným funkcionárom obrovské úplatky.

Po Makóovi NAKA zadržala a obvinila aj bývalého príslušníka SIS Františka Böhma. Böhm tiež začal s prokuratúrou spolupracovať a ako informoval portál noviny.sk, pre svedectvo bol Böhm z väzby prepustený v piatok 11. decembra 2020. Böhm patrí k podnikateľom s palivami a minerálnymi olejmi a vypovedá, že len on dal pre ochranu pred vyšetrovaním podvodov jeho firiem Ľudovítovi Makóovi minimálne dva milióny eur. 

​Zadržaní a obvinení podnikatelia Makóovi a spriazneným policajtom mali mesačne vyplácať paušálne tisíce eur. Od vrchného člena zločineckej skupiny kšeftárov s palivami Jozefa Kertésza, mal Makó cez Böhma údajne prevziať ďalší milión eur. 

Už v pondelok TV JOJ informovala, že Böhm vypovedá, že bývalý šéf kriminalistov finančnej správy Makó počas výkonu funkcie mal dostávať úplatky aj za nevyšetrovanie podozrivých "preclievok" čínskeho tovaru. Od čínskych obchodníkov mal zobrať úplatky minimálne v sume 400 tisíc eur. 

Makó aj Böhm sú kľúčovými svedkami v prípade Očistec. Ide o obvinenie zo založenia zločineckej skupiny na čele už s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, ktorý mal byť v zoskupení podriadeným nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Do zločineckého gangu policajtov patrí podľa dozorového prokurátora aj, už bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer, bývalý šéf NAKA Peter Hrako a ďalší funkcionári polície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy