Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Situácia sa zhoršuje, lekár Visolajský upozorňuje na málo kyslíku v nemocnici
Zdielať na

Situácia sa zhoršuje, lekár Visolajský upozorňuje na málo kyslíku v nemocnici

Archívna reportáž: Boj s koronavírusom v Európe, 14.12.2020

BRATISLAVA/KOŠICE / V nemocniciach je hospitalizovaných 2 388 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 093 ľudí. Na JIS je 142 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 146 osôb. Nemocnice hovoria o kritických stavoch.

"Kyslík je základ liečby hospitalizovaných pacientov s COVID-19," začal svoj príspevok lekár Visolajský na sociálnej sieti. Dôležitým a zároveň smutným cieľom príspevku je pribúdajúci počet pacientov s dýchacími problémami.

Pre deklarovanie tejto pravdy pridal fotky, ku ktorým vysvetľuje to rýchle míňanie kyslíka. "Tá námraza vzniká, keď kyslík odchádza zo zásobníka pacientom. Čím menej kyslíka odchádza, tým je námraza bližšie k bielemu zásobníku. Mám to pred očami v práci roky. Pred koronou, v tejto dobe býva námraza asi v úrovni prívodovej rúry (tam, kde je šípka). Keď som to asi pred mesiacom ukazoval pri rozhovore dánskej televízií, námraza dosahovala polovicu prvej zvislej rúry nerezového chladiča. Dnes sme tu. Každým dňom spotreba kyslíka rastie - pribúda nám počet dusiacich sa pacientov," vysvetľuje doktor. "Slovensko je v takej závažnej situácii, že nám už ani ľahší lockdown nemusí významne pomôcť. Napriek tomu situáciu vieme a môžeme zvrátiť," napísal lekár svoj názor. "Na to, aby netrpela naša ekonomika, a aby na Slovensku zbytočne nezomierali ľudia, stačí pomerne málo - aby sme sa všetci správali zodpovedne. Tento boj nie je len na vláde, je hlavne na každom jednom z nás," vyzval k zodpovednosti lekár Peter Visolajský. 

Situácia sa zhoršuje aj v Košiciach

Po víkende a v pondelok pribudlo takmer 30 nových pacientov s komplikovaným priebehom ochorenia. V UNLP sa momentálne lieči 128 pacientov s COVID-19. Desiati sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Obsadenosť vyčlenených lôžok pre pacientov s týmto ochorením už prekročila 70 percent. Prognózy nie sú priaznivé.

Za týždeň pribudlo aj vyše 30 infikovaných zdravotníkov. Aktuálne ich má nemocnica v karanténe 166. "Situáciu so šíriacou sa COVID infekciou považujeme momentálne za veľmi závažnú a keďže sa predpokladá ďalší nepriaznivý vývoj, pristupujeme k zavedeniu krízového plánu," oznámila Rada riaditeľov UNLP svojim zamestnancom.

"Budeme reprofilizovať ďalšie lôžkové oddelenia, zlučovať „nekovidové" oddelenia, uzatvárať niektoré lôžkové oddelenia, výrazné obmedzenia sa dotknú odkladnej a ambulantnej zdravotnej starostlivosti," spresnil výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie, Peter Kizek.

Kliniky a oddelenia sa pripravujú na vážnu situáciu

"Dôjde k presunu ambulantných lekárov a sestier k lôžkam. Musíme sa pripraviť na poskytnutie ďalšieho zdravotníckeho personálu pre potreby COVID reprofilizovaných oddelení," hovorí výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo. 

UNLP Košice aj napriek vážnej situácii garantuje poskytovanie neodkladnej akútnej zdravotnej starostlivosti vo všetkých medicínskych odboroch ako aj poskytovanie starostlivosti o onkologicky chorých pacientov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy