Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborári ostro kritizujú vládu, v krajine vraj hrozia nepokoje
Zdielať na

Odborári ostro kritizujú vládu, v krajine vraj hrozia nepokoje

BRATISLAVA / "Nástupom novej vlády sa vraj skončil sociálny dialóg a v krajine hrozia sociálne nepokoje". Takto katastroficky to vidia odborári. Ich predstavitelia dnes spoločne kritizovali novú vládu a včera to urobili zamestnávatelia. Podľa niektorých analytikov doterajšia komunikácia s tripartitou iba málokedy priniesla rozumný dialóg.

Tak ako sa včera stretli zamestnávatelia, tak dnes odborári. Obe skupiny sa výnimočne zhodujú, že na nich vláda nemyslí."Ani predseda vlády, ani predseda národnej rady nemal 5 minút na telefonát s jedným z kľúčových sociálnych partnerov," kritizoval predseda Konferencie odborových zväzov Marián Magdoško.
Odborári sa posťažovali, že vláda v utorok schválila ekonomické opatrenia bez nich. "Sociálni partneri ,najlepšie vedia aké problémy sú na pracovískách, aké problémy sú na trhu práce,"

Prvé ekonomické opatrenia vlády sú podľa nich nejasné, nedostatočne efektívne a administratívne náročné."Vyzývame k tomu, aby akákoľvek pomoc bola rýchla s nízkou administratívnou záťažou," Niektoré opatrenia označujú za diskriminačné. "Zamestnaná džena je doma s deťmi a dostane 55% a zamestnaný iný, ktorému bola zavretá prevádzka dostane 80%," dodáva Magdoško.

Matoviča kritika odborárov extra nevzala: "Možno s tými odborármi ktorí dnes vystúpili na tlačovke, jaosobne som sa ešte nestretol. Úplne priznávam  nedostal som sa k tomu," dodal.

Podla analytika je sociálny dialóg dôležitý. Zároveň, ale dodal, že za posledných desať rokov nevykazoval priveľmi podobu dialógu, či kompromisu." Vzhľadom na súčasnú potrebu rýchlych a operatívných rozhodnutí a vzhľadom na spomínanú minulosť vyjednávania, sa vláde veľmi nečudujem, že sa nechce pustiť do klasického tripartitného vyjednávania." skonštatoval analytik Radovan Ďurana.

Tak ako zamestnávatelia, tak aj odborári vláde odkazujú, že sú pripravení rokovať.  "My sme sa volakedy, aj keď bolo treba, stretávali aj soboty a nedele," povedala predsedníčka integrovaného odborového zväzu Marta Brodzianska. Premiér na tlačovej konferencií povedal, že má záujem sa s predstavitelmi odborov stretnúť.

​​V boji proti koronavírusu utrpí najmä ekonomika. Podľa odborníkov netreba nič nové vymýšlať. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy