Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výsledky pitvy pozitívneho muža z Bojníc na COVID-19 stále nie sú známe. RÚVZ tvrdí, že nepochybil
Zdielať na

Výsledky pitvy pozitívneho muža z Bojníc na COVID-19 stále nie sú známe. RÚVZ tvrdí, že nepochybil

Archívne video

BOJNICE  / Slovensko v pondelok šokovala smrť 60-ročného muža, ktorého v bojnickej nemocnici liečili na zápal pľúc. V nedeľu mu vyšli pozitívne výsledky na Covid-19 a napriek tomu ho v pondelok prepustili do domácej karantény, kde už o dve hodiny zomrel. Minister zdravotníctva hovorí o zlyhaní. Lekári a hygienici tvrdia, že nič nezanedbali.

Riaditeľka  regionálneho úradu verejného zdravia Zuzana Tornócziová tvrdí, že muž mal príznaky od prvého marca a to zvýšenú teplotu a pokašliaval. Dvadsiateho marca sa jeho stav zhoršil natoľko, že skončil v bojnickej nemocnici. Diagnostikovali mu zápal pľúc. Podľa námesníka bojnickej nemocnice Milana Henčela sa k mužovi pristupovalo ako k infekčnému pacientovi."On bol prijatý ako normálny pacient a my sme na neho prišli len podľa toho zamestnanca. Inak by sme na neho neboli prišli," povedala Tornócziová.

To, že jeho zamestnanec je pozitívny zistili hygienici v sobotu. Otestovali aj šesťdesiat ročného muža a výsledok bol rovnaký. Lekári ho však v pondelok z nemocnice prepustili. Podľa nich bol jeho stav dobrý. "S tým, že keď sme obdržili tento výsledok sme komunikovali s RÚVZ a dohodli sme sa, že pacient v stabilizovanom stave môže byť stabilizovaný," povedal námesník nemocnice Milan Henčel.

K zdravotnému stavu sa  regionálny úrad nemôže vyjadrovať. Môže informovať tak len o epidemiologickom rámci a domácej karanténe. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího však pacient nemal byť vôbec prepustený. Bývalý primátor Bojníc ale dve hodiny po prepustení doma zomrel. "Pravdepodobne pôjde o prvé na ochorenie na covid 19, stále nie sme si stopercentne istí, či to úmrtie alebo pneumónia na ktorú on zomrel bola spôsobená vírusom COVID-19, to budeme vedieť pravdepodobne až v pondelok" skonštatoval Krajčí.


Zaujímavé je, že v Trenčíne mu vyšiel test pozitívny. Vzorku poslali na opätovnú kontrolu do Bratislavy. Tu bol výsledok negatívny. Podľa hygienikov sa mohlo stať to, že sa vírus po niekoľkých hodinách oslabil.
Podľa Krajčího: "To dokazuje, že aj keď je test negatívny, človek môže byť infikovaný." Prípad už vyšetruje úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten má prešetriť správnosť postupu lekárov aj hygienikov. "Je tam podozrenie, že došlo k pochybeniu poskytovaniu správnej zdravotnej starostlivosti," dodal minister.

V bojnickej nemocnici sa vyjadrovať nechcú. Urobia tak až potom, ako prípad vyšetrí úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Hygienici stále zisťujú, ako sa muž nakazil. Potvrdené majú, že sa 16. februára stretol s delegáciou z Holandska. Prvého marca sa objavili prvé príznaky. Jeho kolega piateho marca, ďalší ôsmeho, desiateho a štrnásteho. Jeden je pozitívny na ostatné výsledky sa čaká.

V susednom Česku platia prísne opatrenia v domovoch dôchodcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy