Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koronavírus v Európe aj mimo nej: Toto sú opatrenia, ktoré zaviedli jednotlivé krajiny
Zdielať na

Koronavírus v Európe aj mimo nej: Toto sú opatrenia, ktoré zaviedli jednotlivé krajiny

EURÓPA/SVET / Krajiny v Európe aj mimo nej pre koronavírus prijali prísne opatrenia, aby zamedzili šíreniu. Nové obmedzenia od pondelka rána platia na Slovensku, v Rakúsku, či napríklad v Nemecku. Vo svete dramaticky rastú počty nakazených ľudí COVIDom-19. Prečítajte si, aké opatrenia prijali vybrané krajiny.

Na Slovensku od pondelka, 16. marca od 6:00 ráno, platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Vláda SR vyhlásila tiež stav núdze, ktorý sa týka aj vybraných slovenských nemocníc. Obchody či prevádzky so službami sú od pondelka zatvorené. Výnimkou sú potraviny, lekárne, drogérie, trafiky a niekoľko ďalších typov prevádzok.  Zatvorené zostávajú hraničné priechody a letiská. Obmedzujú sa otváracie hodiny nákupnych centier, zatvorené zostanú bary a diskotéky. Do 14-dňovej karantény je povinný ísť každý, kto sa vráti na Slovensko zo zahraničia. V opačnom prípade mu hrozí pokuta vo výške 1659 eur. Od 16. marca budú zatvorené školy aj predškolské zariadenia na ďalšie 2 týždne. 

Slovensko tiež zatvorilo aj hraničné priechody:

  •  s Českou republikou: Červený Kameň – Nedašova Lhota, Skalica - Sudoměřice, stará cesta (ZATVORENÉ pre Slovákov, ktorí chcú ísť do ČR a nespĺňajú podmienky dané ČR
  •  s Maďarskom: Schengenská cesta medzi Čunovom – Rajkou, Obec Peťov – most cez hraničnú rieku, Kalonda – Ipolytarnoc, Tachty – Cered, Lenartovce – Banréve, Hosťovce – Tornádska, Buzica – Butos, Perín – Hidasnemeti, Slovenské Nové Mesto – Sátorljaújhelyy – peší, Trstená pri Hornáde – Keked, Skaroš – Holohaza, Veľký Kamenec – Pácin, Pribeník – Lácacséke
  • s Rakúskom: Záhorská Ves – Angern – kompa, Bratislava – Kopčianska ulica prechod do Rakúska, Moravský Svätý Ján – Hohenau
  • s Poľskom: všetky hraničné priechody (ZATVORENÉ pre Slovákov, ktorí chcú ísť do Poľska a nespĺňajú podmienky dané Poľskom)
  • s Ukrajinou: všetky hraničné priechody (ZATVORENÉ pre Slovákov, ktorí chcú ísť na Ukrajinu a nespĺňajú podmienky dané Ukrajinou)
  •  všetky ostatné hraničné priechode sú otvorené

​Vo svete dramaticky rastie počet obetí nakazených na COVID-19. Najpostihnutejšou krajinou je Taliansko, kde za 24 hodín pribudlo 368 mŕtvych a celková bilancia sa tak vyšplhala na 1809 obetí. Potvrdených prípadov na nakazenie sa je tu 24 747. Počet nakazených rapídne vzrástol aj v Španielsku, kde hlásia 2000 nových prípadov a 100 úmrtí za posledných 24 hodín. Francúzsko má už 120 obetí a 5400 infikovaných. 

Česko - Krajina má už  253 prípadov nákazy a vláda dnes od 8:00 ráno obmedzila voľný pohyb ľudí po celej krajine. Zákaz sa nevzťahuje na cesty do zamestnania, nevyhnutné cesty za rodinou a na cesty pre základné životné potreby, či do zdravotníckych zariadení.  

Taliansko - Začiatkom marca vláda nariadila uzatvorenie škôl a o pár dní neskôr, vyhlásila krajina karanténu pre celé územie. Následne talianska vláda nariadila uzatvorenie všetkých obchodov s výnimkou potravín a lekární. Zrušené boli aj všetky civilné lety na najväčšom letisku v krajine. 

Rakúsko - Krajina má doposiaľ 800 prípadov nákazy a jednu obeť. Rakúsko zakázalo zhromažďovanie nad počet 5 ľudí a tiež tu platia masívne obmedzenia pre pohyb na verejných miestach. Zatvorené musia zostať všetky reštaurácie, ihriská a športoviská. Zatvorené sú školy, divadlá a koncertné sály. 

Francúzsko -  Od polnoci sa v krajine uzavreli reštaurácie, zábavné podniky a obchody. Otvorené zostali len potraviny, lekárne, či čerpacie stanice. Francúzsko obmedzilo aj leteckú dopravu, vlakovú a autobusovú dopravu medzi mestami. Zatvorené zostali aj všetky školy a škôlky. 

Holandsko -  Holandská vláda zakázala akékoľvek verejné akcie s účasťou nad 100 ľudí. Obyvateľom s dýchacími problémami odkázala, aby zostali doma v karanténe. Zatvorené zostali reštaurácie, bary a zábavné podniky, aj školy. 

Nemecko -   Takmer všetky spolkové krajiny v Nemecku oznámili, že od budúceho týždňa zostanú zatvorené školy a škôlky. Bavorsko a niektoré ďalšie krajiny zakázali všetky akcie nad 1000 ľudí. Na nemeckých hraniciach s Francúzskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom sa zaviedli kontroly. Výnimky bude mať nákladná doprava a ľudia, ktorí pracujú v prihraničných oblastiach. 

Belgicko - Od soboty uzavreli školy, kaviarne, reštaurácie a cez víkend aj niektoré obchody. Obmedzenia platia do 3. apríla. Vláda rovnako rozhodla o zrušení kultúrnych a športových podujatí bez ohľadu na počet účastníkov. Zatvorené budú tiež diskotéky. 

Írsko - Od piatku sú uzatvorené univerzity a zariadenia pre starostlivosť o deti. Vláda odporučila zrušiť všetky hromadné akcie s viac ako 100 ľuďmi vo vnútorných priestoroch a akcie s viac ako 500 účastníkmi na verejných priestranstvách.

Británia - Krajina zvažuje, že ľuďom nad 70 rokov nariadi 4-mesačnú izoláciu. Média tiež uvádzajú, že kabinet pripravuje zákaz akcii s účasťou veľkého počtu ľudí. Vládu Borisa Johnsona kritizovali, že zaostáva so zavedením prijatia radikálnych opatrení. 

Bulharsko - Krajina v piatok, 13. marca schválila stav núdze. Uzavreli školy a zakázali cestovať do 14 rizikových krajín. Zakázané sú aj návštevy kín, reštaurácii a obchodov s výnimkou potravín a lekární.

Dánsko - Tento týždeň uzavrelo školy, univerzity a zamestnanci štátneho sektoru, ktorí nie sú kľúčoví pre chod štátu, pracujú z domu. Kodaň na miesac zakázala vstup do krajiny cudzincom. Od soboty Dánsko uzavrelo svoju hranicu s Nemeckom a Švédskom. 

Fínsko - Krajina odporučila zrušiť akcie nad 500 účastníkov (až do konca mája). 

Maďarsko - Od 11. marca vyhlásilo núdzový stav, Budapešť zakázala vstup do krajín cestujúcim z krízových krajín. Uzatvorené boli školy a zakázané aj verejné zhromaždenia. 

Nórsko - Od pondelka rána sú uzatvorené všetky prístavy a letiská. Krajina odporučila svojim občanom, aby v nadchádzajúcich mesiacoch necestovali do zahraničia. Školy a škôlky tiež zostali zatvorené. 

Poľsko - Od pondelka rána zakázali vstup cudzincom do krajiny. Otvorené zatiaľ zostávajú obchody s potravinami a banky, obmedzené otváracie hodiny budú mať nákupné centrá. Zatvárajú sa bary, kasína a reštaurácie, a kultúrne inštitúcie. Na dva týždne budú zatvorené všetky školy. 

Portugalsko - Zatvorené by mali byť všetky školy.  Zatvárajú tiež bary, diskotéky a iné zábavné podniky. 

Grécko - Vláda zavrela školy, bary, kaviarne a nákupné centrá. V sobotu Grécko oznámilo, že ruší letecké spojenia do celého Talianska. 

Španielsko - Po Taliansku je to druhá najviac postihnutá krajina koronavírusom v Európe. V sobotu krajina vyhlásila núdzový stav, ktorý potrvá najmenej 15 dní. Okrem uzatvorených obchodov, s výnimkou predajní s tovarom bežnej spotreby, reštaurácii, kín, kaviarní, od pondelka obmedzia pohyb obyvateľov na najnutnejšie minimum. Na dodržovanie bude dohliadať armáda. 

Švajčiarsko - Vláda zakázala zhromaždenia nad 100 osôb. V kluboch a reštauráciách sa naraz nesmie zdržovať viac ako 50 ľudí. Uzatvorené sú školy, a to najmenej do 4. apríla. Časť hraničných priechodov je uzatvorená a na hraniciach s Talianskom zaviedli kontroly. 

Prísne opatrenia prijali aj krajiny ako Rusko, Ukrajina, Kazachstan, Moldavsko, Srbsko. Prvý potvrdený prípad nákazy je už aj v Uzbekistane. Pandémia má dopad aj na náboženský život. Vatikán oznámil, že liturgické obrady veľkonočného týždňa sa budú tento rok na Svätopeterskom námestí konať bez verejnosti. 

V pevninskej Číne, odkiaľ sa začal koronavírus šíriť, v sobotu zaznamenali 20 prípadov nákazy a 10 mŕtvych. Ide o pokles bilancie za posledné dni. Počet nových prípadov tiež klesá v Južnej Kórei. Na Blízkom východe je najpostihnutejšia krajina Irán, kde od soboty pribudlo viac ako 1200 nakazených, celkom ich je už takmer 1400. Vírus v krajine zabil 724 ľudí. 

USA - Od soboty platí zákaz príletov z 26 krajín EÚ. Na letiskách zavládol chaos pre zdĺhavé zdravotnícke kontroly. V krajine je už 2816 nakazených a 58 obetí. Prezident Donald Trump medzi nakazenými nie je - jeho testy boli podľa lekára negatívne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy