Polojasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Počiatek: Parlament nie je možné pri pôžičke Grécku obísť
Zdielať na
Ekonomika

Počiatek: Parlament nie je možné pri pôžičke Grécku obísť

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Poslanci musia totiž schváliť legislatívne zmeny aj konkrétne zmluvy, ktorými sa pôžička 816 miliónov eur v priebehu nasledujúcich troch rokov bude riadiť

"Vláda nemala ambíciu obísť parlament, pretože to ani nie je možné," zdôraznil Počiatek na Výbore Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti, ktorého členovia sa dnes mimoriadne stretli pred cestou premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na piatkový summit šéfov vlád eurozóny v Bruseli.

Konkrétne návrhy do parlamentu však vláda podľa Počiatka môže priniesť až potom, ako Gréci schvália legislatívne zmeny súvisiace s tvrdými úspornými opatreniami, ktoré musia prijať ešte pred poskytnutím pôžičky. Iniciatíva opozičných poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR je preto podľa neho účelová a predstavuje z ich strany len predvolebné divadlo.

Opozícia naopak tvrdí, že predseda slovenskej vlády nemá bez rozhodnutia parlamentu žiadny mandát na akékoľvek rokovania v Bruseli. Práve to je dôvod zvolania mimoriadnej schôdze, ktorú musí po odovzdaní potrebného počtu podpisov ešte v stredu predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) zvolať v priebehu nasledujúcich siedmich dní.

"Sme v situácii, kedy sa Slovensko pripája k pomoci, pričom nevieme, za akých podmienok a komu tieto peniaze pôjdu. Z tohto dôvodu to chceme preniesť na pôdu NR SR," zdôraznil šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Ak predseda vlády zaviaže Slovensko k pomoci Grécku bez mandátu od parlamentu, môže podľa neho spáchať trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa a nehospodárneho nakladania so zvereným majetkom.

Dnešné rokovanie výboru pre európske záležitosti považovali opoziční poslanci za irelevantné, preto ho ešte na začiatku opustili a zabránili tak prijatiu uznesenia k informácii o bruselskom summite, ktorú členom výboru predniesli spoločne minister financií a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD).

Podľa neho je pomoc Grécku automaticky podmienené dvoma faktormi, a to súhlasom národných legislatív a prijatím drastických úsporných opatrení v samotnom Grécku. Pôžička v celkovom objeme 110 miliárd eur, na ktorej sa eurozóna bude podieľať sumou 80 miliárd eur, bude v nasledujúcich troch rokoch uvoľňovaná postupne v 12 štvrťročných splátkach, ktorým bude podľa Lajčáka predchádzať podrobný monitoring zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskej komisie (EK) a následný konsenzus všetkých krajín eurozóny.

Pre zapojenie sa Slovenska do tejto schémy bude potrebné zmeniť dva zákony - zákon o štátnom rozpočte a zákon o rozpočtových pravidlách, priblížil šéf rezortu diplomacie. Okrem týchto legislatívnych zmien sa bude NR SR zaoberať aj medzinárodnými zmluvami, ktoré zabezpečia zmluvný základ bilaterálnej pomoci Grécku a ktoré podliehajú ratifikácii v slovenskom parlamente.

"Národnú radu nie je možné v tomto procese obísť, jej úloha je jasne zadefinovaná zákonom. Ale do NR SR vláda pôjde, až keď bude mať niečo v rukách, keď bude o čom diskutovať a čo schvaľovať," zdôraznil Lajčák s tým, že práve preto je súčasná panika zo strany opozície neodôvodnená.

Grécky parlament síce podľa neho ešte dnes alebo v piatok schváli rámcový zákon o úsporných opatreniach, tie sa však ešte musia detailne premietnuť do ďalších zákonov, k čomu dôjde až v ďalších mesiacoch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy