Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Pomoc Grécku: Poslanci sa stretnú na mimoriadnej schôdzi
Zdielať na

Pomoc Grécku: Poslanci sa stretnú na mimoriadnej schôdzi

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Opoziční poslanci dnes odovzdali 33 podpisov, na základe ktorých musí predseda parlamentu do siedmich dní zvolať zasadnutie zákonodarného zboru.

Opoziční poslanci Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) a Gyula Bárdos (SMK) dnes v parlamentnej podateľni odovzdali 33 podpisov, na základe ktorých teraz musí predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) do siedmich dní zvolať zasadnutie zákonodarného zboru. Návrh podporili aj predstavitelia KDH.

O mimoriadnu schôdzu prejavila záujem okrem opozície aj SNS. Koaličné ĽS-HZDS tento krok pred júnovými voľbami odmieta rovnako ako najsilnejšia vládna strana Smer-SD.

Jej líder Robert Fico zvolávanie mimoriadnej schôdze do obdobia, kedy grécky parlament rozhodne o obmedzeniach neopodstatnených sociálnych výhod, považuje za úplne zbytočné. Podľa neho je jej cieľom iba zneužívanie reálneho celoeurópskeho problému na získavanie vlastných predvolebných politických bodov.

Premiér už avizoval, že slovenská vláda nebude rokovať o poskytnutí bilaterálnej finančnej pôžičky Grécku bez toho, aby parlament tejto krajiny neschválil razantné opatrenia vedúce k odstráneniu nadštandardných sociálnych vymožeností.

Keďže takéto rozhodnutie gréckeho parlamentu sa podľa jeho slov očakáva až v júli, o príslušných zmenách slovenských zákonov, ktoré by umožnili pôžičku, môže rozhodnúť až nová Národná rada SR po júnových voľbách. Zároveň upozornil, že Slovensko nebojuje za Grécko, ale za euro a vklady svojich občanov v bankách, ktoré tam majú investovaných časť svojich peňazí.

Gréci cez víkend schválili nový úsporný program, vďaka čomu majú dostať od členov eurozóny a MMF v najbližších troch rokoch úvery v celkovom objeme 110 miliárd eur, ktoré ich majú zachrániť pred bankrotom. Na aktivácii balíka sa 2. mája dohodli ministri financií eurozóny, definitívne o ňom majú rozhodnúť najvyšší predstavitelia jej členských štátov na mimoriadnom summite tento týždeň v piatok. Slovensko sa má na pôžičke podieľať sumou 816 miliónov eur, z čoho 306 miliónov eur by sme mali poskytnúť ešte tento rok.

Najčítanejšie správy