Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Dočkáme sa novej bratislavskej nemocnice? Plánovaná výstavba sa totiž zastavila
Zdielať na

Dočkáme sa novej bratislavskej nemocnice? Plánovaná výstavba sa totiž zastavila

BRATISLAVA / O novej bratislavskej nemocnici sa hovorí už vyše 40 rokov. Stále však nie je jasné, kde bude stáť - či na Rázsochách alebo v Ružinove. Plánovanú výstavbu koncovej nemocnice na Rázsochách ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková zastavila. Podľa zmluvy v Centrálnom registri zmlúv by sa tak výstavba mohla presunúť do Ružinova. Šéfka rezortu to zatiaľ nepotvrdila, no projekt je vraj už takmer hotový.

"Klamala by som, keby som hovorila, že je hotový, je asi na tri štvrte," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Aktuálne nie je isté ani to, za koľko eur sa národná nemocnica v Bratislave postaví. Nie je isté ani to, že to bude práve na mieste, o ktorom sa roky hovorí. Podľa medializovaných informácii by sa projekt mal posunúť do Ružinova. Lekárske odborové združenie ale týmto krokom nerozumie, keďže podľa neho boli Rázsochy pripravené.

Ministerka prípadné zmeny komentovať nechce

Opozícia, ale aj lekári vychádzajú zo zmlúv, ktoré sú zverejnené v centrálnom registri. Kým prvá hovorí o ukončení zmluvy, druhú uzavrelo ministerstvo s firmou, ktorá má pripraviť novú analýzu v novej lokalite. "Nemocnice budú roztrúsené, niekde budeme mať detskú nemocnicu, na druhom konci onkologický ústav a ďalšiu nemocnicu budeme mať v Ružinove," vyjadril sa poslanec Oskar Dvořák. 

"Zistíme, prečo dôjde k tejto zmene," uviedol zdravotnícky analytik Martin Smatana. Ministerka ale prípadné zmeny komentovať nechce. Podľa jej slov prinesie návrh na rokovanie vlády. "O novej nemocnici budem informovať na vláde. Predpokladám, že budúci týždeň prijmeme rozhodnutie," priblížila Dolinková. V otázke, kde by mala národná nemocnica v Bratislave stáť, nie je jednotná ani opozícia.

Dolinková: Chcem urobiť jedno veľké stretnutie

"Naozaj nevieme, kedy bude nemocnica stáť ani ako bude vyzerať. Zo zmlúv vyplýva, že ministerka urobila to najhoršie rozhodnutie," povedal poslanec NR SR Tomáš Szalay. Lekárske odborové združenie vyzýva vládu, aby avizované zmeny nepodporila. Problémom vraj môžu byť aj pozemky v Ružinove, kde už univerzitná nemocnica stojí. Projekt by sa preto mohol oddialiť.

"Moja obava je presne tá, že tam bude musieť dôjsť k búracím prácam výkopovým, čo môže byť aj do roku 2033 najskôr," povedal Smatana. Dolinková chce urobiť stretnutie s dekanmi lekárskych fakúlt. "Chcem všetkých zainteresovaných, aby sa oboznámili s mojou predstavou, s ktorou pôjdem na vládu," uzavrela Dolinková. 

Viac si pozrite vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy