Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Končí doba kešu? Pripravte sa na život bez bankoviek
Zdielať na

Končí doba kešu? Pripravte sa na život bez bankoviek

BRATISLAVA / Záujem o hotovosť postupne klesá a viacero štátov začína uvažovať o novej forme platenia. Priekopníkom je opäť švédska národná banka, ktorá ako prvá na svete pred 300 rokmi začala tlačiť bankovky. Úplný zánik peňazí, na aké sme zvyknutí dnes, však ešte v najbližších rokoch určite nehrozí.

Do popredia sa stále častejšie dostávajú karty, mobily, či dokonca hodinky a bankoviek v obehu ubúda. Kým seniori si to bez bankoviek nevedia predstaviť, mladá generácia preferuje bezhotovostné platby.

Vo Švédsku preto začali skúmať možnosť zavedenia elektronickej meny. Reálne peniaze sa totiž pre severanov stali nečisté, ba až podozrivé.

"Ešte nevieme, akú by mala mať podobu – či to bude karta, aplikácia v telefóne alebo niečo iné," uviedla Cecilia Skingsley, viceguvernérka Národnej banky vo Švédsku.

"Podobne ako pri bitcoine, aj teraz panujú obavy, že elektronické meny je ľahké zneužiť a preto je riziko používať ich," vysvetľuje odborník na IT technológie Ondrej Macko. 

Na úplný zánik bankoviek si však budeme musieť ešte počkať. "Nie je to len otázka rokov, možno sú to desaťročia, aby si ľudia na to zvykli," dodal Pavel Škriniar, analytik portálu financnahitparada.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy