Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Igora Matoviča obvinili pre ohováranie Roberta Fica
Zdielať na
Politika

Igora Matoviča obvinili pre ohováranie Roberta Fica

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič čelí obvineniu z ohovárania premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa informácií portálu aktuality.sk polícia začala stíhať opozičného politika pre jeho výroky o schránkovej firme a účte na Belize.

Igor Matovič správu o svojom obvinení pre aktuality.sk potvrdil: "Je to pravda. V nedeľu som dal status, že som sa dozvedel o chystanom obvinení a v pondelok som ho mal na pošte." To podľa neho potvrdzuje, že jeho policajný zdroj mal o pripravovaných obvineniach pravdu.  

Matovič údajne zverejnil v auguste 2015 anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Predseda vlády Robert Fico si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. Informáciu priniesol portál aktuality.sk.

V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 bol vraj 674 546 004,42 USD. Fico na Matoviča za to podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie. Polícia Matovičove tvrdenia nepotvrdila. Ako povedal Matovičov advokát Daniel Lipšic dnes na tlačovej besede, obvinenie je založené na výmysloch.

Poštové zásielky na úrade vlády

"Dnes Fico a jeho vláda ohrozujú demokraciu. To si nedovolil ani Vladimír Mečiar, aby bol predseda opozičnej strany stíhaný za ohováranie,“ povedal s tým, že Matovič vždy zdôrazňoval, že ide o anonymné podanie, ktoré nemusí byť pravdivé. Nikoho podľa Lipšica v minulosti nenapadlo za výroky proti predsedovi vlády trestne stíhať. "Je to bezprecedentný krok na zastrašovanie,“ konštatoval.

Prípad podľa Lipšica vyšetruje vyšetrovateľ, ktorý napríklad zamietol kauzu emisie pod koberec a ktorý riešil viaceré politické kauzy. Podľa Lipšica však z vyšetrovania vyplýva, že Fico si preberá na úrade vlády poštové zásielky. "Problém, je že Fico si nepreberá iné zásielky, kde má ísť vypovedať ako svedok, alebo kde porušil tajomstvo. Tam si zásielky nepreberá. Fico sa správa ako autokrat, ktorý stojí nad zákonmi,“ povedal Lipšic, podľa ktorého Fico nebol vypočutý v kauze, keď vo februári zverejnil listiny chránené tajomstvom.

Ficova manželka podľa Lipšica vypovedala v prípade rovnako ako Fico, čo podľa neho znamená, že premiérova výpoveď bola kopírovaná, čo nie je možné. Ficovcom boli podľa Matovičovho advokáta kladené policajtom sugestívne otázky. Lipšic očakával, že pri obvinení predstaviteľa opozície sa bude polícia snažiť. "Obvinenie je procesno-právne odfláknuté,“ konštatoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy