Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Európe hrozia teroristické útoky na vianočných trhoch
Zdielať na

V Európe hrozia teroristické útoky na vianočných trhoch

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON / Americké ministerstvo zahraničia varovalo občanov Spojených štátov pred zvýšeným rizikom teroristických útokov v Európe v čase nadchádzajúceho adventu. Ako možné ciele útokov označilo práve aj vianočné trhy. Pripomenulo, že okrem Turecka, Belgicka a Francúzska teroristi útočili tento rok aj v Nemecku.

Pre pretrvávajúce nebezpečenstvo teroristických útokov chcú nemecké mestá aj tento rok prísne strážiť vianočné trhy, ktoré v adventnom období po celej krajine navštevujú milióny miestnych i zahraničných turistov. Zrejme najslávnejší nemecký vianočný trh v bavorskom Norimbergu bezpečnostné opatrenia pre tento rok ešte sprísnil. Naopak Drážďany, zmeny oproti vlaňajšku nechystajú.

Prísne bezpečnostné opatrenia panovali na vianočných trhoch v reakcii na novembrové teroristické útoky v Paríži už vlani. Tento rok bude na pokojný priebeh adventu rovnako ako v minulom roku dohliadať polícia v uniformách aj v civile. Rad organizátorov najali vlastné bezpečnostné agentúry.

Vianočné trhy posilnia tiež v Kolíne nad Rýnom. Prítomnosť väčšieho množstva policajtov v uliciach je súčasťou nového bezpečnostného konceptu, ktorý radnica prijala po minuloročnom Silvestri, počas ktorého prevažne imigranti sexuálne napádali a okrádali ženy oslavujúci koniec roka. Predísť chcú miestni policajti nielen prípadnému atentátu, ale aj vreckovým krádežiam.

Súkromné bezpečnostné agentúry

Súkromné ​​bezpečnostné agentúry budú strážiť trhy napríklad v Karlsruhe, Mannheime, Heidelbergu, Freiburgu či Ulme. Prvýkrát ich tento rok povolali tiež organizátori trhov v Brémach. V neďalekom Hamburgu naopak žiadne zmeny nechystajú. "Nechceme sa nechať zastrašiť a budeme naše sviatky sláviť tak, ako sme zvyknutí," uviedol hovorca miestnej polície.

V Nemecku sa podľa Ústavu nemeckého hospodárstva (IW) konajú vianočné trhy každoročne asi na 2 500 miestach. Obzvlášť lukratívny je predaj vareného vína. Podľa IW priemerne každý návštevník trhov minie 12 eur priamo na stánkoch a ďalších 20 eur v kamenných obchodoch v okolí trhov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy