Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovák za rok minie 400 igelitiek, Dán 4. Ministerstvo to chce zmeniť
Zdielať na

Slovák za rok minie 400 igelitiek, Dán 4. Ministerstvo to chce zmeniť

BRATISLAVA / Vzťah obyvateľov Slovenska k životnému prostrediu je dlhodobo horší, v porovnaní s krajinami západnej Európy. Minister László Sólymos to chce zmeniť. V utorok predstavil viacero projektov, ktoré majú ľudí nasmerovať k ekologickému zmýšľaniu a konaniu. Jedna z iniciatív sa volá "Bez igelitiek". V rámci nej chcú presviedčať obchodné reťazce, aby prestali zákazníkom ponúkať igelitové tašky.

"Pozitívny postoj každého jednotlivca k ochrane životného prostredia je dôležitý. Aj malými krokmi sa vieme dopracovať k želanému výsledku," vyhlásil Sólymos. Prvá iniciatíva chce zo Slovenska vytlačiť igelitové tašky, ktoré vo väčšine končia na skládkach. Envirorezort preto adresoval obchodným reťazcom výzvu, aby prestali zákazníkom ponúkať igelitky a sústredili sa na ich ekologickejšie alternatívy.

Obrátia sa na obchodné reťazce

Tí, ktorí výzvu akceptujú, budú používať oficiálne označenie iniciatívy Bez igelitiek. "Okrem zákonodarných iniciatív sa obrátime na obchodné reťazce, ale aj na širokú verejnosť, aby sme spoločne zabojovali. Urobme každý niečo, aby sme sa postupne zbavili igelitiek," vyhlásil Sólymos.

Povinné poplatky za igeletiky

Sólymos uviedol, že nový zákon, ktorý bude onedlho schvaľovať parlament, zavádza povinné poplatky za igelitové tašky v obchodoch, tieto poplatky však legislatíva nestanovuje a necháva to na obchodníkoch. Už po prijatí tohto zákona očakáva envirorezort pokles spotreby igelitiek, nová iniciatíva má ešte viac motivovať predajcov aj kupujúcich, aby používali iné tašky. O tom, ktoré obchody sa k iniciatíve pridali, bude ministerstvo informovať, podľa Sólymosa však už niekoľko z nich avizovalo, že sa k nej pripojí.

Obrovský rozdiel

Minister v tejto súvislosti pripomenul, že Slovák minie za rok vyše 400 igelitiek, no napríklad Dán len štyri. O tom, ktoré obchody sa k iniciatíve pripoja, bude ministerstvo verejnosť informovať. Vo svete sa ročne minie až 100 miliárd igelitiek, z ktorých ktoré množstvo končí v moriach.

Čerpanie eurofondov  

"Chceme zmenu na ceste k aktívnej ochrane životného prostredia zo strany každého občana Slovenska. Cieľom je mať čo najviac ekologicky uvedomelých občanov," uviedol minister. Dodal, že spomínané projekty chce MŽP hradiť z eurofondov alebo od donorov, náklady ale ešte nemá vyčíslené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy