Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novodobou chudobou trpí každý piaty Slovák
Zdielať na

Novodobou chudobou trpí každý piaty Slovák

BRATISLAVA / Každý piaty pracujúci Slovák trpí chudobou. Porekadlo "Bez práce nie sú koláče" teda nie je celkom pravdivé. Problém je, že čo niektorí Slováci zarobia, často nestačí ani na pokrytie základných životných potrieb.

Utorková konferencia biskupov Slovenska otvorila tému novodobej chudoby, ktorá postihuje stále viac pracujúcich ľudí. "Na Slovensku je v rámci zamestnancov 20 percent tých, ktorí patria do kategórie pracujúcich chudobných," povedala expremiérka Iveta Radičová.

"Ak má vláda primárne pred sebou len znižovanie nezamestnanosti bez ohľadu na to, aké to tvorí zamestnanecké miesta, potom môže podporovať a podporuje vytváranie chudobných pracujúcich," povedala Radičová.

Medzi povolania, ktoré zarábajú  nízku mzdu patrí napríklad, poštový doručovateľ, ošetrovateľ, priehradkový pracovník, ktorí zarobí v priemere 520€ v hrubom mesačne. Taký zdravotnícky asistent dostane za svoju prácu 613 eur v hrubom. 

Podľa Konferencie biskupov Slovenska chudoba pracujúcich ohrozuje najmä mladých ľudí či ženy v domácnosti. Problémy však má už aj stredná trieda, ktorá si nedokáže zachovať kvalitnú životnú úroveň. 

"Musíme s veľkou úctou povedať ešte stále majú tú dôstojnosť, že pracujú. Hoci nepracujú za vysokú mzdu, ktorá im často nestačí na to najzákladnejšie. Ale napriek tomu pracujú a prispievajú k vedomiu že chcú byť činní v spoločnosti," povedal arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy