Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Štát vďaka novele o Tipose cyperskej firme nezplatí
Zdielať na
Ekonomika

Štát vďaka novele o Tipose cyperskej firme nezplatí

Zdroj: SITA/Michal Burza

Novela zákona schválená NR SR umožní generálnemu prokurátorovi žiadať o okamžitý odklad vykonateľnosti rozhodnutia Najvyššieho súdu

Novela umožňuje generálnemu prokurátorovi požiadať o okamžitý odklad vykonateľnosti rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Ak generálny prokurátor Dobroslav Trnka súčasne s podaním mimoriadneho dovolania navrhne odklad vykonateľnosti napadnutého rozhodnutia, odloží sa doručením mimoriadneho dovolania dovolaciemu súdu.

K dovolaniu nemusí predložiť dôvody, na ich doplnenie má čas najviac dva mesiace. Podľa novely prokurátor bude môcť podať mimoriadne dovolanie v prípade, že „hrozí značná hospodárska škoda alebo iný vážny nenapraviteľný následok“ aj bez uvedenia dôvodov. Doplniť ich však bude musieť najneskôr do 60 dní od doručenia mimoriadneho dovolania dovolaciemu súdu.

Ako premiér Robert Fico avizoval po schválení novely vo vláde, štát vďaka novele nezaplatí dve miliardy korún (66 miliónov €) cyperskej firme českého podnikateľa Radovana Vítka. Opozícia kritizovala ministra financií Jána Počiatka, že v kauze vôbec nekonal, kým sa nemedializovala. Vyčítala mu, že utajuje zmluvu o vyrovnaní medzi Tiposom a firmou Lemikon. Počiatek v pléne tvrdil, že zmluvu je ochotný zverejniť, vyžiadal si však čas do pondelka.

SDKÚ-DS vo štvrtok vyzvala premiéra, aby Počiatka navrhol odvolať z funkcie pre pochybenia v kauze Tipos. Ak im Robert Fico do 24 hodín nevyhovie, po dohode s opozičnými partnermi chcú predložiť do parlament návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií.

Najväčšie pochybnosti v celej kauze Tipos spôsobuje tajnosť. "Tajnosť, s akou ste dohodu uzavreli, tajnosť, s akou tú dohodu nechcete zverejniť,“ povedal v rozprave poslanec Daniel Lipšic (KDH). Podľa jeho slov zrejme už nie je možný zisk dve miliardy korún (66 miliónov €), pretože to je už verejný škandál, ale to, čo do toho každý vložil, je potrebné vrátiť.

"A zdá sa, že niekto do toho vložil 500 miliónov Sk (16,6 milióna €),“ reagoval Lipšic na medializovanú informáciu Trendu, že prvá splátka Tiposu vo výške 500 miliónov korún mala už odísť na účty firmy českého podnikateľa Radovana Vítka. Opätovne vyzval ministra financií Jána Počiatka, aby zmluvu medzi Tiposom a spoločnosťou Lemikon zverejnil

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš tiež žiadal ministra financií Jána Počiatka, aby povedal, či Lemikonu odišlo 500 miliónov korún (16,6 milióna €). Mikloš upozornil na vyjadrenie Vítkovho právneho zástupcu Tomáša Rybářa pre denník Sme.

Rybář denníku Sme na otázku, či peniaze dostali, povedal že je spokojný s tým, ako si Tipos plní povinnosti. Počiatek by mal podľa Mikloša jasne povedať, či peniaze naozaj išli na Vítkov účet a kde sú verejné peniaze, ktoré ministerstvo financií poslalo Tiposu. Počiatek v pléne informoval o svojom rozhodnutí, že Tipos nebude nič platiť a všetky verejné financie sú na ceste späť.

Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že Tipos uzavrel zmluvu o vyrovnaní s Lemikonom, aby zmiernil dopady právoplatného a vykonateľného rozsudku Najvyššieho súdu. Podľa neho štátny Tipos mal vďaka zmluve získať know-how a záväzok Lemikonu, že si nebude uplatňovať pohľadávku súvisiacu s úrokmi z omeškania vo výške 800 miliónov korún (26,6 milióna €) a možnosť ďalej fungovať.

"Snažili sa situáciu vylepšiť. Veď v tom je princíp, ktorý môže v takejto dohode existovať. Keby sme nechceli vylepšiť rozsudok, tak asi sa robiť nebude,“ uviedol Kaliňák. Poukázal pritom na to, že rozsudok Najvyššieho súdu je nepriaznivý, lebo ruší možnosť fungovania Tiposu a núti zaplatiť dve miliardy korún (66 miliónov €).

Myslí si, že prijatím novely sa v spore dostaneme do „neistejších právnych vôd“. Štát sa bude môcť pokúsiť o odklad, no či sa zvráti rozsudok súdu, je neisté. "Myslím si, že môžeme zabojovať,“ zdôraznil s tým, že fakt je, že to nerobíme štandardným spôsobom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy