Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Európska únia chystá digitálne euro. Aké výhody nám môže priniesť?
Zdielať na

Európska únia chystá digitálne euro. Aké výhody nám môže priniesť?

BRATISLAVA / Blíži sa leto a vy opäť riešite dilemu, kam si schovať hotovosť a či ju vôbec brať so sebou na pláž, aby ste si mohli zaplatiť zmrzlinu alebo nápoj v bufete? Aj v takýchto situáciách má pomôcť plánované digitálne euro, ktoré zo smartfónu urobí peňaženku. Európska centrálna banka tvrdí, že nemá ísť o sledovanie ľudí, ale o ďalšiu možnosť ako zjednodušiť Európanom život.

​Platiť by sa malo dať aj offline

Bude to stále euro, ale v digitálnej forme a môže to mať rôzne výhody. "Má zjednodušiť platby medzi obyčajnými ľuďmi aj obchodníkmi," uviedol Marián Kočíš, analytik Slovenskej sporiteľne. Výhodou digitálneho eura bude, že odpadá potreba terminálu, ale výhod je viac. "Už od spustenia je našim cieľom, aby sa takto dalo platiť aj offline," informoval vedúci stratégie platobných systémov Národnej banky Slovenska Rudolf Pataki.

TV JOJ

Nejde o špiónsky nástroj

​Na rozdiel od takého Bitcoinu nepôjde o neregulovanú menu a celú vec má pod palcom Európska centrálna banka. Má spĺňať aj ďalšiu úlohu. "Digitálne euro posilní náš monetárny systém, ktorý bojuje proti praniu špinavých peňazí a bude ďalšou možnosťou ako platiť," povedala eurokomisárka pre digitálne euro Mairead McGuinness. Európska centrálna banka zatiaľ ukončila dvojročnú výskumnú fázu a začala sa prípravná fáza, ktorá potrvá taktiež dva roky. Digitálni nadšenci si teda ešte počkajú. "Dovolím si povedať, že takýto komplikovaný pojem sme tu ešte nemali, takže určite sa bavíme o horizonte päť až šesť rokov," dodal Pataki.

Nový systém je navrhnutý tak, aby chránil súkromie užívateľov a na základe platieb by ich nemal vedieť identifikovať. Brusel teda tvrdí, že digitálne euro nemá byť špiónsky nástroj. "Toto nie je projekt Veľkého brata, alebo Veľkej sestry. Ale teraz bez srandy. Bolo by dobré, keby sme Európanom nezvestovali nezmysly, je to projekt voľby," ubezpečila Mairead McGuinness. Samozrejme, digi eurom nezanikne ani právo na hotovosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy